birkózás

2021.06.21. 07:00

Gellén Milán bronzérmet szerzett a kadet birkózó-Európa-bajnokságon

Egy magyar érem született a szabadfogású fiúknál a bulgáriai kadet birkózó-Európa-bajnokságon – Gellén Milán, a Haladás VSE válogatottja bronzot szerzett a 110 kg-os súlycsoportban.

Horváth Erika

Fotó: HVSE

A szabadfogású küzdelmekben két magyar jutott el a bronzmérkőzésig, de csak az egyikük, Gellén Milán vívta meg sikerrel. A Haladás VSE még nem egészen 17 éves birkózója a 110 kilósok selejtezőjében az orosz Zsibalovval találkozott. Nem adta könnyen magát, a második menetre 1-1-gyel fordultak, de végül 5-3-ra alulmaradt. Szerencsére az orosz meg sem állt a döntőig, így Milán másnap a vigaszágon folytathatta. Jó előjel volt, hogy leendő ellenfeleit a döntő felé menetelve Zsibalov sokkal fölényesebben, egyaránt technikai tussal verte.

Először a német Stoll-lal kellett

megvívni. Az első menet még két kiléptetéssel a riválisé volt (0-2), a másodikat azonban már végig a szombathelyi birkózó uralta. Előbb földharcban mögé került, majd meg is pörgette ellenfelét (4-2), de még az utolsó percben is kiérdemelt két pontot (6-2). Az utolsó másodpercekben taktikusan hagyta, hogy ellenfele kétszer is kitolja a küzdőtérről, ezzel le is pörgött a meccs (6-4). Így Gellén Milán birkózhatott az egyik bronzéremért a lengyel Kaminskival.

Ott sem volt kérdéses a győzelme: már az első menetben 4-0-s előnybe került, a másodikban nem született pont. Magabiztosan nyert – két évvel a serdülő világjátékokon szerzett bronzérme után első korosztályos Európa-bajnokságán is dobogós lett. Gellén Milán Ligeti Richárd irányításával készül, korábban a HVSE birkózószakosztályának vezetőedzője, Veréb István volt az edzője.

– Elégedettek lehetünk az eredménnyel, a teljes mezőny tudását látva is mondhatom, hogy reális Milán bronzérme – mondta Ligeti Richárd, aki autóval ment tanítványa után Bulgáriába, hogy a helyszínen is segíthessen neki. – Ezen az ágon ketten voltak az orosszal, akik esélyesek voltak a döntőbe jutásra. Nem sokon múlott, az orosz 3-1-es vezetésénél még volt esély fordítani, egy kis szusszanás után – hogy frissebben indulhasson neki a támadásnak – egy levitel kellett volna. Amúgy végig jól birkózott, talán csak ezt az egy kis bakit említhetem, hogy akkor, 50 másodperccel a vége előtt nem tudott higgadt maradni. Ehhez kell még egy kis rutin, pár év múlva az is meglesz. Így is beérni látszik a sok egyéni munka gyümölcse. És ha öt-tíz kilóval neki is nagyobb lenne a testsúlya, még nagyobb technikai fölénnyel verhette volna a vigaszági ellenfeleit. Remélhetőleg hamarosan újabb nagy versenyen gyarapíthatja nemzetközi rutinját Milán.

Július 19–25-én Budapesten rendezik a kadet világbajnokságot. Szombaton lesz még egy válogatóverseny. Az Eb-bronzérmes szombathelyi birkózó sem mentesül teljesen ezalól, de rá csak egyetlen meccs vár, a súlycsoport győztese ellen.

Kiemelt képen: Gellén Milán edzőjével, Ligeti Richárddal

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában