Magyar atlétacsapat

2021.07.05. 07:00

Gyurátz és Halász az olimpiai csapatban

Eldőlt, hogy 19 fős lesz a magyar atlétacsapat a tokiói olimpián és az is, hogy csak Gyurátz Réka és Halász Bence közöttük a kalapácsvető.

Horváth Erika

Lezárult az olimpiai kvalifikációs időszak az atlétáknál, összesen 19 magyar szerzett indulási jogot a nyári olimpiai játékokra. A koronavírus-járvány miatt egy szokatlanul hosszú, kétéves periódus állt az atléták rendelkezésére, hogy kiharcolják az olimpiai részvétel lehetőségét. A járvány – és az egyenlőbb esélyek megteremtése miatt – a 2020. április 6. és november 30. közötti eredményeket nem vették figyelembe a kvalifikációs pontgyűjtésnél.

Nyolcan – Kozák Luca (100 m gát), Krizsán Xénia (hétpróba), Márton Anita (súlylökés), Kácser Zita (3000 m akadály), Gyurátz Réka (kalapácsvetés) és Halász Bence (kalapácsvetés) – jutottak ki szintteljesítéssel az olimpiára. Hozzájuk további 13 fő csatlakozhatott a kvalifikációs ranglistáról – Bartha-Kéri Bianka (800 m), Wagner-Gyürkés Viktória (300 m akadály), Tóth Lili Anna (3000 m akadály), Nguyen Anasztázia (távolugrás), Szilágyi Réka (gerelyhajítás), Madarász Viktória (20 km gyaloglás), Kovács Barbara (20 km gyaloglás), Szögi István (1500 m), Szűcs Valdó (110 m gát), Koroknai Máté (400 m gát) és Rivasz-Tóth Norbert (gerelyhajítás), Venyercsán Bence (50 km gyaloglás), Helebrandt Máté (50 km gyaloglás).

A Vas megyei színekben szereplő sportolók közül másnak nem is sikerült tokiói kvótát szereznie, csak a Szombathelyi Dobó SE két kalapácsvetőjének. Mindketten már a kvalifikációs időszak elején bebiztosították részvételüket az ötkarikás játékokra. Gyurátz Réka 2019. július 27-én dobta túl a 72,50 méteres szintet, 72,70 métert ért el. Halász Bence a 2019. augusztus 27-én dobott 78,54-dal szerezte meg a kvótát (itt 77,50 volt a szint). A női kalapácsvetők közül 24-en, a férfiak közül 26-an jutottak szintteljesítéssel kvótához.

A Road to Tokyo elnevezésű pontgyűjtős világranglistáról egészítették ki 32-esre a mezőnyöket úgy, hogy egy nemzetből legfeljebb hárman indulhatnak az egyes versenyszámokban.

A férfiaknál a szintén Dobó SE-s Rába Dániel nem sokkal csúszott le a kvótáról. Egyre javuló formával 1166 ponttal zárta a kvalifikációs időszakot, mellyel 37.-ként rangsorolták. A ranglistáról bekerült utolsó versenyzőnek 1190 pontja volt. Pars Krisztián 45. helyen, 1149 ponttal szintén lemaradt az olimpiáról.

Hétfőn és kedden rendezik meg Székesfehérváron a Gyulai István Memorialt, jó néhány világsztár is rajthoz áll. Az első versenynap a kalapácsvetőké. A nők 16, a férfiak 18 órakor kezdenek. A magyar résztvevők ezekben a számokban: Gyurátz Réka, Halász Bence, Pars Krisztián, Rába Dániel, Pásztor Bence. Gyurátznak és Halásznak ez lesz az utolsó versenye a tokiói olimpia előtt.

Kiemelt képünkön: Emlék a 2018-as Eb-ről. Mindhárom dobogós indul a Gyulai Memoria­lon. Balról: Pawel Fajdek, Wojciech Nowicki és Halász Bence

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában