fogathajtás

2021.07.14. 07:00

Két vasi fiatal is megnyerte kategóriáját az első bögötei fogathajtó kupán – fotók

Jól sikerült az első alkalommal megrendezett Bögöte Kupa fogathajtóverseny, amelyen két Vas megyei fiatal, Majthényi Panna és Görög Gábor is első lett kategóriájában.

Horváth Erika

Bár Bögötén korábban voltak már lovas – díjugrató – versenyek, a helyiek most mutatkoztak be először fogathajtásban rendezőként. És rögtön a legbonyolultabbra, a háromnapos verzióra vállalkoztak – volt díjhajtás, maratonhajtás és akadályhajtás is. Szerencsére a rendezvényt nem zavarta meg az eső, bár a füves pálya, amelyen a díj- és az akadályhajtást bonyolítják, bírja a rosszabb időjárási viszonyokat is. A maratonpályát három hektáron alakították ki, jól belátható a nézők számára is. A sikeres Hungarikum pályázat és a rendezvényt segítő környékbeli vállalkozók jóvoltából hangulatos, jó verseny kerekedett. Ebben természetesen a hajtóknak és lovaknak nagy szerepe volt.

Összesen 28 fogat versenyzett nyolc kategóriában, indult az idei gyermek, junior és fiatal hajtók Európa-bajnokságára, illetve a fiatal fogatlovak világbajnokságára készülő válogatott keret is, köztük két Vas megyei hajtó, a gyermekpóni-egyesfogat kategóriában az egyházashetyei, de a Nemzeti Fogathajtó Akadémia színeiben versenyző Majthényi Panna és a fiatal hajtóként az Eb-re, illetve a fiatal lovak vb-jére is aspiráló bögötei Görög Gábor (Vasi Horses SE). Mindketten megszerezték az első helyet kategóriájukban, Gábor húga, Görög Adrienn pedig harmadik lett a fiatal hajtók között.

Az eredményhirdetésen a versenyzők V. Németh Zsolt országgyűlési képviselőtől, Majthényi Lászlótól, a Vas Megyei Közgyűlés elnökétől, Söptei Józsefnétől, Celldömölk alpolgármesterétől és Patyi Elemértől, Bögöte polgármesterétől vehették át a jól megérdemelt díjakat.

– Nagy öröm, hogy egy új helyszínen versenyzési lehetőséget és nagy figyelmet kaphatnak a fiatalok, szükség lenne még több ilyen felhozó versenyre, ahol sikerélményük lehet, fejlődhetnek – mondta Fülöpné Mátyus Zsuzsanna főbíró, aki egyben a gyermek, junior, fiatal hajtók, illetve a fiatal fogatlovak kategóriájában a magyar csapatvezető is. – A verseny előtt egy kétnapos edzőtábort is tudtunk tartani, hogy ezeket az ügyes, tehetséges gyerekeket legalább szakmailag támogathassuk. Nagyon költséges ez a sportág, jó lenne, ha anyagi segítséget is kaphatnának. A fiatal lovak vb-jét Magyarország rendezheti, októberben Szilvásváradon lesz. A gyerekek augusztusi Eb-jének rendezésétől viszont visszalépett Franciaország. Kisbér-Ászár helyszínnel mi is bejelentkeztünk helyette. Több szövetséggel együtt szeretnénk, ha nem maradna el ez az Eb is, mint a tavalyi. Nem lenne jó, ha a gyerekek, akik folyamatosan készülnek, közben „kiöregednének” a mostani korosztályukból. Nagyon bízunk a nemzetközi szövetség kedvező döntésében – tette hozzá.

Kiemelt képen: A házigazdák képviseletében Görög Adrienn

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában