Parádés eredmények

2021.09.09. 07:00

Alaposan meglepte a mezőnyt a vasszécsenyi kerékpáros

Mozgalmas, roppant eredményes időszakot tudhat maga mögött Zsankó Petra vasszécsenyi kerékpáros.

Tóth Gábor

Fotó: VN/Kispál Csaba

Országúti kerékpározásban négy országos bajnokság van egy esztendőben – ezek közül három már az év első felében lezajlott. Zsankó Petra a hegyi ob-n a felnőttek mezőnyében bajnoki címet nyert – nagy meglepetést okozott, ugyanis utánpótláskorúként, 20 évesen diadalmaskodott. Majd az időfutam ob-n az U23-as korosztályban bronzérmes lett, a mezőny ob-n pedig másodikként zárt. Ezeket az eredményeket úgy érte el, hogy csupán egy éve kerékpározik versenyszerűen.

A vasszécsenyi lány teljesítményére külföldön is felfigyeltek, így július elején a zirci csapatából eligazolt egy osztrák elit női csapathoz, a Team Cookina ASKÖ ARBÖ Grazhoz. A klub rajta kívül még nyolc sportolót versenyeztet, mindenki többszörös osztrák bajnok, de van, aki duatlonban szerzett világbajnoki címet. Sőt az idei tokiói országúti olimpiai bajnok, az Ausztria egyetlen aranyérmét begyűjtő Anna Kieselhofer is a csapattársa.

Zsankó Petra azóta több osztrák és magyar versenyen vett részt. Salzburgban a 13 km-es időfutamversenyen korosztályában, U23-ban második helyen végzett, mindössze hat másodperccel elmaradva az elsőtől, 41,6 km/h átlaggal. Augusztus elején az Őrségben rendezett országúti mezőnyversenyen, a 70 kmes távon állt rajthoz. Ritkán látható győzelemmel zárta a versenyt, ugyanis abszolút első helyen végzett nőként, a férfi akat is megelőzve. Majd az osztrák országos hegyibajnokság következett, ahol a rendkívül nehéz, 8 km hoszszú, 800 m szintkülönbséggel „fűszerezett” pályán, zömmel 14 százalékos emelkedőn haladva a 4. helyet szerezte meg az U23-as korosztályban.

A napokban Békéscsaba adott otthon a kritérium obnak, ami az utolsó felvonása volt a négy nemzeti bajnokságot felvonultató sorozatnak. 24 kört (21 km) kellett az elit hölgyeknek teljesítenie nyolc részhajrával. A vasszécsenyi sportoló az előkelő 2. helyen végzett – csak a többéves tapasztalattal felvértezett Szabó Zsófi a (Andy Schleck-CP NVST-Immo Losch) előzte meg. – Petra egészen rendkívül szezont produkált, hiszen rövid kerékpáros pályafutása ellenére mind a négy országos bajnokságon dobogóra állhatott – értékelt Kispál Csaba, Zsankó Petra edzője. – Ezzel az igazán nagy hazai versenyek lefutottak, de a szezon még október végéig tart. Több versenyen is rajthoz állunk majd Magyarországon és Ausztriában, de ezeken már – elsőévesként – a tapasztalatszerzés az elsődleges cél.

Kiemelt képünkön: Zsankó Petra a dobogón – aki szinte berobbant az országúti kerékpározás élmezőnyébe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában