siker

2021.09.13. 19:19

Kamion Eb: remekül versenyzett, két futamot is megnyert Kiss Norbert

Remekül teljesített a kamionos Európa-bajnokság negyedik, belgiumi versenyhétvégéjén Kiss Norbert. A szombathelyi pilóta két futamot is megnyert – és vezeti az összetett pontversenyt.

Tóth Gábor

Kiss Norbertet inti le a kockás zászló – az első helyen

Fotó: VN/kissnorbi.com

A harmadik versenyhétvégével Belgiumban, Zolderben folytatódott a kamion Európa-bajnokság idei sorozata. A Révész Racing számára jól indult a hétvége, ugyanis Kiss Norbert volt a leggyorsabb az időmérőn, így a szombati első versenyt az élről kezdhette. A start után a szombathelyi pilóta megőrizte vezető helyét, majd fokozatosan elhúzott a többiektől. Végül roppant magabiztosan, tíz másodperc előnnyel győzött, a német Jochen Hahn és a nagy rivális, szintén német Sascha Lenz előtt. Előbbit azonban megbüntették, mert átlépte a megengedett sebességhatárt, így végül Lenz lett a második, a spanyol Antonio Albacete pedig a harmadik.

– A látszat ellenére nem volt ez egy könnyű verseny, már a rajtnál is nagyot kellett küzdeni, figyelnem kellett, hogy ne hibázzak, de sikerült kivédeni Hahn és Lenz támadását – mondta Kiss Norbert. – A verseny második fele viszont már könnyebb volt. Köszönöm a csapatnak, a srácoknak, hogy egy gyors autót kaptam ma is tőlük, nagyon boldog vagyok!

Kiss Norbertet inti le a kockás zászló – az első helyen
Fotó: VN/kissnorbi.com

A második verseny rajtja csúszott az eső miatt, és az első két kört sárga zászló mögött tette meg a mezőny. A fordított felállás miatt Halm állt az élen, Kiss Norbert a 8. helyről startolhatott. A cseh Adam Lacko volt igazán elemében, az ötödik helyről jött fel, és nyerte meg végül a versenyt. Kiss Norbert beragadt az angol Jamie Anderson mögé, maradt a 8. helyen.

– Sajnálom a második futamot. Anderson elég agresszívan vezetett, néha pedig indokolatlanul vette el a gázt, így egyszer neki is ütköztem, és a hűtő megsérült, melegedni is kezdett a motor. Remélem ez nem befolyásolja majd a folytatást, a levezető körben ezért elővigyázatosságból le is állítottam az autót. Több volt ebben a versenyben – összegzett Kiss Norbert.

A szombati második futam után nem unatkoztak a Révész Racing szerelői. Éjszaka ugyanis motort kellett cserélni az autóban. Jól dolgoztak a szerelők, olyannyira, hogy az Eb vasárnapi időmérőjén ismét Kiss Norbert volt a leg­gyorsabb. Mégis a mezőny végéről startolhatott csak az első versenyen – mivel a szerelők a nem megengedett idősávban is hozzányúltak az autóhoz. Így aztán Hahn indulhatott az élről. A szombathelyi pilóta ismét jól rajtolt, és a pálya minden centiméterét kihasználva folyamatosan előzte meg riválisait. Nagyszerűen vezetett, és szinte az egész mezőnyön átfűzte magát, és negyedikként intette le a kockás zászló Hahn, Lacko és Albacete mögött. Az összetettben második Lenz csak 9. lett, így Norbi növelte vele szemben előnyét.

A vasárnapi második versenyen Kiss Norbert a negyedik helyről rajtolva öt kanyar alatt mindenkit megelőzött, és az élre állt. Fantasztikus tempót diktált, senki nem tudta még csak megszorongatni sem. A második helyen Lacko, a harmadikon a francia Téo Calvet ért célba.

– Nagyon boldog vagyok, mert a leggyorsabbak voltunk az egész hétvégén, fantasztikusan ment az autó, nagyon jól dolgozott a csapat, amiért hálás vagyok – értékelte a belgiumi történéseket Kiss Norbert. – Az utolsó versenyen remekül sikerült a rajt, ami nagyon trükkös volt, mert az előtted haladó gyakran kitakarja a lámpát, de igyekeztem úgy helyezkedni, hogy láthassam. Amint megkaptuk a jelzést, padlógázzal eljöttem, majd az első kanyarokban több autót is megelőztem, onnantól pedig tiszta volt előttem a pálya. Remek hétvégét teljesítettünk!

Összetettben ezzel a szombathelyi versenyző 127 ponttal áll a tabella élén, a második helyezett Lackonak 113, a harmadik Lenznek pedig 109 pontja van.

A sorozat szeptember 25-én és 26-án Franciaországban, Le Mans legendás pályáján folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában