GOOOOOlimpia

2021.11.19. 07:00

Fókuszban az olimpia: megtartotta hagyományos szakmai napját az ELTE Sporttudományi Intézete – fotók

Az ELTE Sporttudományi Intézete az idei őszi szemeszterben is megtartotta hagyományos szakmai napját, amelyen ezúttal az olimpia került előtérbe játékos feladatok teljesítésével, előadásokkal, kerekasztal-beszélgetéssel és filmvetítéssel egybekötve.

Sütő Dániel

Fotó: Unger Tamás

Az ELTE Szombathelyi Pedagógiai és Pszichológiai Karának (PPK) Sporttudományi Intézetében lassan egy évtizede megszokott, hogy minden szemeszterben tartanak egy sportszakmai napot. A szervezők kiválasztanak egy aktuális témát, amihez sportos feladatokat párosítanak, enélkül a hallgatók már el sem tudják képzelni a szemesztert.

– Idén gyakorlatilag egy olimpiát raktunk össze – tájékoztatott Ekler Judit, az ELTE PPK Sporttudományi Intézetének vezetője. – Arra gondoltunk, hogy csináljuk meg a magyar szempontból sikeres és érdekes olimpiai sportágaknak szárazföldi, a sportcsarnokban és környékén végrehajtható változatait. Mit értek ezalatt? Gördeszkán „úszni” hason és háton, íjászat, lövészet – a célzást, mint a vívást szerettük volna megjelenlíteni a különböző érdekes, megoldható feladatokban, amelyekben 8-10 fős csapatok versengtek egymással. A tíz különféle állomást részben a csarnokban, részben a gimnasztikateremben, részben pedig az udvaron alakítottuk ki. Ezeket körforgásos rendszerben teljesítették a csapatok – foglalta össze a Sporttudományi Intézet vezetője. A nap második felét a hagyományoknak megfelelően olyan programrészek teszik ki, amelyek révén további szakmai ismereteket, illetve élményeket gyűjthetnek adott témakörben a hallgatók.

– Az idei téma azért az olimpia, mert egyrészt ennek lázában égtünk az elmúlt hónapokban, másrészt hallgatóinknak személyes kötődésük van hozzá Ekler Luca személyében, aki annyira kortárs, hogy jó pár hallgatónk még együtt edzett vele. Ezért is hívtuk meg őt a moziban tartott kerekasztal-beszélgetésre edzőjével, Szalma Lászlóval együtt. Terítékre került továbbá az olimpia vonatkozásában a lovaglás sorsa az öttusában, aminek számos gazdasági, etikai, sportpolitikai vetülete van. Rengeteg, a sport valódi mozgástartalmán kívüli témakör van a nyári világjátékok körül, ehhez kapcsolódóan hívtunk előadókat, akik az ELTE budapesti társintézményeiben tevékenykednek – fogalmazott Ekler Judit.

A moziban tartott beszélgetések moderátora, az MTVA sportriportere, Szabó Szilárd volt, aki maga is részt vett az idei tokiói olimpiai játékokon. A médiaszakember tapasztalatai is érdekesek voltak a hallgatók számára, hiszen meglátásai egy másik szemszögből világítottak rá az olimpián történt eseményekre.

A szakmai napon adták át Ekler Lucának, paralimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok szombathelyi paraatlétánknak a Vas Megyei Közgyűlés által alapított Lóránt Gyula-díjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában