Tenisz, racketlon

2021.12.02. 07:00

Nagyszerű volt az idei szezon, Sákovics remekelt

Igazán eredményes szezont tudhat maga mögött Sákovics Péter – az ELTE SEK örök ifjú oktatója mind a teniszpályán, mind racketlonsportágban (amely az asztalitenisz, a tollaslabda, a fallabda és a tenisz kombinációja) kiváló eredményeket ért el 2021-ben.

Tóth Gábor

Fotó: VN

A szezont hat hazai teniszverseny megnyerésével indította a szombathelyi sportoló áprilisban és májusban. Majd következett a nyári szenior tenisz Európa-bajnokság. Horvátországban aztán Sákovics Péter a szombathelyi Bogár Szabó Éva párjaként megnyerte +60-as vegyespáros kategóriát. Ugyanitt bronzérmes lett a férfi párosok +60-as mezőnyében a budapesti Amberger Árpáddal. A lendület kitartott a folytatásban is, hiszen megnyerte a Budapest bajnokságot és a nemzetközi keszthelyi versenyt a férfi páros és a vegyespáros +60-as korosztályban – utóbbi tornán ismét Bogár Szabó Éva volt a partnere.

Augusztusban a szegedi és a balatonfüredi tenisztornákon aratott győzelmek jelezték, hogy Sákovics Péter jó formában várja a szeptemberi szenior tenisz-világbajnokságot. Ennek megfelelően az ugyancsak Horvátországban rendezett vb-n a magyar válogatott tagjaként a 22 csapatból a 8. helyet sikerült megszerezni. A vegyespárosok (+60) kategóriájában pedig ezüstérmet gyűjtött be Bogár Szabó Évával. A tenisztornák sorozatát a szombathelyi sportember október elején egy magyar bajnoki címmel (+55 vegyespáros) és egy bronzéremmel (+60 férfi páros) zárta.

Az öszszesített eredménylista igencsak imponáló: egy Eb-győzelem és egy bronzérem, egy vb-ezüst és csapatban nyolcadik hely, valamint 16 tornagyőzelem a mérleg. Racketlonban sem maradtak el a sikerek. Októberben rendezték a nyárról elhalasztott egyéni racketlon-világbajnokságot Svájcban. Sákovics Péter címvédésre készült a +60-as kategóriában, kisebb sérülés nehezítette a dolgát, de így is begyűjtötte a vb-aranyat. Az ELTE-SEK mestertanára a racketlonsportág történetében az egyetlen játékos, aki hét alkalommal nyert egyéni vb-t, és ugyancsak egyetlen játékos, aki egyetlen korosztályban négyszer nyert egymás után (+50-es korosztályban 2010-ben, 2011- ben, 2012-ben és 2013-ban). Novemberben rendezték a párosok világbajnokságát Prágában – áprilisról halasztották el az erőpróbát. Sákovics Péter az egyéni vb után párosban is nyert, megszerezte 16. világbajnoki címét a szlovák Lubomir Budinsky párjaként. Ezzel az eredménnyel egyedülálló rekordot állított fel: minden szenior korosztályban (+45, +50, +55, +60) begyűjtötte a páros vb-címet. Zárásként pedig megnyerte a Cseh Open nemzetközi tornát egyéniben (+60), immár 16. alkalommal.

– Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány miatt eleinte csak teniszezni lehetett, nagyszerűen alakult a szezonom – összegzett Sákovics Péter. – Teniszes pályafutásomnak egyenesen a legsikeresebb időszaka volt az idei év. Ennek ellenére a páros vb döntőjében elszenvedett vereség sokáig fájt, a döntő szettet ugyanis rövidítésében, 14:12-re vesztettük el – de ma már büszkeséggel tölt el, hogy vb-döntőt játszhattam. Az évet racketlonversenyekkel zártam, szintén remek eredményekkel. Az pedig külön büszkeséggel tölt el, hogy racketlonsportágban több rekordot is tartok. Soha rosszabb szezont!

Kiemelt képünkön: Bogár Szabó Éva és Sákovics Péter párosa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában