Kosárlabda

2022.06.28. 15:00

Elfelejteni a fáradtságot - Kosárlabda válogatottunk pénteken vb-selejtezőn fogadja a portugálokat

Éppen hogy véget ért a férfikosárlabda-bajnokság, máris jönnek a válogatott világbajnoki selejtezői. Pénteken Portugália legyőzésével a magyar csapat bebiztosíthatja a továbbjutását a harmadik körbe, a szakmai stáb nagy kihívása most a jelentős szombathelyi mag tagjainak a frissítése a fárasztó finálé után. Ezt a két selejtezőt Hanga Ádám nélkül játssza le a válogatott, de a Real Madrid sztárja augusztusban már a keret tagja lesz.

PAJOR-GYULAI LÁSZLÓ/MAGYAR NEMZET

Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány kulcsszerepet szán a bajnok Falco játékosainak

Forrás: Mirkó István

Nincs megállás, nincs szinte szusszanásnyi pihenő sem. Vasárnap este a Falco győzelmével véget ért a férfibajnokság, és a szombathelyi játékosok igazán el sem merülhettek az ünneplésben, hétfő délután már Kecskeméten, a válogatott edzőtáborában kellett jelentkezniük. Az ötmeccses finálé nyilván sokat kivett belőlük az amúgy is hosszú szezon végén, és komoly feladat lesz őket péntek estig fizikailag és mentálisan is felfrissíteni. Komoly és fontos feladat, hiszen ők hatan – Benke Szilárd, Keller Ákos, Váradi Benedek, Perl Zoltán, Golomán György és Somogyi Ádám – várhatóan kulcsszerepeket kapnak majd Ivkovics Sztojan szövetségi kapitánytól. A fáradtság többször előjött a válogatott tegnapi sajtótájékoztatóján. 

A jelen lévő játékosok a kapitánnyal együtt azt hangoztatták, hogy ezzel most nem lehet törődni – hivatkozni rá pedig még kevésbé –, mert a válogatottság megtiszteltetés, aki egy egész országot képvisel, az nem nyavalyoghat holmi fásultság vagy kisebb fájdalmak miatt. Keller Ákos ugyan a múlt héten odaszúrt a hosszú és sűrű program miatt a szövetségnek, amely egyébként belátta, hogy tényleg túl nagy a játékosok leterheltsége a hazai és a nemzetközi porondon, és ezért a következő bajnokság kiírásából törölte a bajnokság középszakaszát. Mindenesetre egy tény: a pénteki ellenfél, Portugália három hete készül a vb-selejtezőre, két edzőmérkőzést is lejátszott, a mi válogatottunk kerete pedig hétfőn állt össze, a bajnoki döntő miatt nem is volt más lehetőség. A szombathelyiek mellett a honosított amerikai Mikael Hopkins is később érkezett meg a többieknél, mert Párizsban lekéste a csatlakozást, és csak kevéssel éjfél előtt landolt Ferihegyen. Az pedig biztos, hogy nem szokványos nyár előtt áll a férfiválogatott. 

Ha a papírformának megfelelően megszerzi a harmadik helyet a csoportjában a világbajnoki selejtezők második körében, akkor már augusztusban játszania kell két találkozót a harmadikban, szeptember 1-jén pedig Kölnben Bosznia-Hercegovina ellen megkezdi az Európa-bajnokságot, amelyen a bosnyákok mellett a címvédő, Luka Doncicot is felvonultató Szlovénia, az olimpiai ezüstérmes Franciaország, az NBA-sztárokat ugyancsak bevető Litvánia és a házigazda Németország ellen játszik majd a csoportkörben. A kulcsmeccs azonban egyelőre a pénteki, budapesti találkozó a még nyeretlen portugálokkal: ha győzünk a Tüskecsarnokban – ami idegenben sikerült ellenük –, akkor már matematikailag is biztos a harmadik hely. Ha kikapunk, akkor szurkolnunk kell, hogy az ellenfél június 4-én hazai pályán ne múlja felül Montenegrót. 

Mi aznap a franciák vendégei leszünk, ott a két pont megszerzése a sportág egyik legnagyobb csodája lenne. Bár már spanyol bajnoki aranyéremmel véget ért a legmagasabban jegyzett magyar kosárlabdázó, Hanga Ádám idénye, a Real Madrid sztárja kisebb sérülése miatt óvatosságból ezt a két selejtezőt kihagyja, de augusztus elején ő is ott lesz majd az Eb-re készülő keretben. – Ha nem is lennének objektív okok, amelyek miatt most nem tud jönni, én javasoltam volna neki, hogy hagyja ki ezt a két mérkőzést – mondta róla Ivkovics Sztojan. – Olyan mennyiségű utazás és meccs, ami most mögötte van, nagyon megvisel egy sportolót. A sokkal kisebb szinten játszó Falco-játékosokon is láthatjuk, hogy jóval kevesebb utazás mellett is mennyire kimerültek egy ilyen szezon után, ez pedig balesetveszélyes. A kihívás tehát nem lebecsülendő: pénteken tökéletesen harcra kész állapotban kell csatába küldeni a fáradt sereget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában