Birkózás

2022.09.09. 18:40

Távozott az edző - Elváltak Ligeti Richárd és a Haladás útjai

A Haladás VSE birkózó szakosztályának edzője, Ligeti Richárd a Kozma István Birkózó Akadémián (KIMBA) folytatja pályafutását.

Sütő Dániel

Ligeti Richárd a fiatalok körében az U17-es női válogatott júliusi szombathelyi edzőtáborában

Forrás: VN-archív

A szombathelyi születésű Ligeti Richárd 1998 óta a Haladás sportolója, sokszoros magyar bajnok, valamint 2019-ben a bukaresti Európa-bajnokságon a szabadfogásúak 86 kilogrammos mezőnyében képviselte Magyarországot. 2017 decembere óta az utánpótláskorú (gyermek, diák II., diák I., serdülő) fiataljaink trénere, 2021-ben tanítványa, Gellén Milán Európa-bajnoki bronzérmet szerzett a kadet szabadfogású kontinensviadalon 110 kilogrammos súlycsoportban. Ricsi HVSE-nél eltöltött 24 éve lezárult, a fiatal tréner tudására szeptember 1-től a női szakágban számítanak az ország egyetlen nemzeti elit akadémiáján, a csepeli Kozma István Birkózó Akadémián.

– Nem volt egyszerű a búcsú, hiszen ezer szállal kötődtem a gyerekekhez, a Haladáshoz és Szombathelyhez – nyilatkozta Ligeti Richárd, a Kozma István Birkózó Akadémia újdonsült edzője. – Kis lélekszámú csoporttal indítottuk anno a munkát a gyerekekkel, majd az évek során elég szépen sikerült felduzzasztani a csoport létszámát. Röghöz kötött típus vagyok, ezért nagyon nehéz volt elszakadni az otthonomtól, viszont, ha nem mozdulok ki a komfortzónámból, akkor nem tudok előrelépni. Fiatal vagyok még, van hova fejlődnöm, ezt most meg kellett lépnem – fogalmazott a HVSE birkózópalántáinak leköszönő trénere, akinek helyét egyelőre Veréb István szakosztályvezető veszi át.

Ligeti Richárd tavasz óta rendkívül sikeresen végzett segítőként, majd edzőként a női U17-es birkózó-válogatott fiataljaival. Vezetésével a júniusi Európa-bajnokságon László Nikolett aranyérmet, Terék Gerda pedig ezüstérmet szerzett, majd nem egész két hónappal később Rómában Terék Gerdával világbajnoki ezüstéremnek is együtt örülhettek.

– A KIMBA szakmai vezetője, Lőrincz Tamás figyelemmel kísérte a felkészülést, amelynek egy része Szombathelyen zajlott – idézte fel Ligeti Richárd. – Tomi látta azt a fejlődést, ami a lányok eredményességén is meglátszott, majd a világbajnokságot követően augusztus elején keresett meg azzal, hogy szeretné, ha pályafutásomat az akadémián folytatnám. Kellett egy kis idő, mire rászántam magam, de végülis belevágtam ebbe a csepeli kalandba – emlékezett vissza Ricsi, aki maradt a női szakágnál, viszont már nem csak az U17-esek szakmai felkészítésében vesz részt, hanem az U15-ösöket, az U20-asokat és az U23-asokat is edzi, vagyis a női utánpótlás teljes vertikumára kellő rálátása lesz három edzőtársával, Martin Gáborral, Sleisz Gabriellával és  Iryna Husyakkal együtt.

– Megpróbálok a fiatalokból olyan felnőtt női birkózókat képezni, akik remélhetőleg pár év múlva kijutva az olimpiára, öregbíthetik a magyar birkózósport jó hírét – zárta szavait Ligeti Richárd.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában