Több országból érkeznek harcosok

2022.10.30. 07:45

Beteg gyerekekért harcolnak a ketrecben - Jótékonysági küzdősport gála lesz a büki sportcsarnokban

Az Alpokalja – a Daganatos Gyermekekért Közhasznú Alapítvány részére szervez jótékonysági küzdősport gálát a Szülőföld Egyesület, november 5-én, szombaton 17.30-tól a büki sportcsarnokban.

Merklin Tímea

Balról jobbra Molnár Benjamin, Jóni Máté, Guzsván Péter a gálát felvezető sajtótájékoztatón

Fotó: Unger Tamás

A Greenfield Nemzetközi Küzdősport Gálára több országból érkeznek külföldi harcosok - Ausztriából, Németországból, Franciaországból, Romániából, Szerbiából is -, akik a szervezők reményei szerint telt ház előtt lépnek a ketrecbe.  

A fő mérkőzésen WMAC World Martial Arts Committee világszervezet övért fog küzdeni Jóni Máté, az Exatlon Hungary első évadjának férfi TOP 4 döntőse, profi versenyző. Háromszoros Világkupa győztes és amatőr K-1 Világbajnok. Amint mondta, nagyon örül, hogy a profi küzdősportot választotta, úgymond „harcos” lett, mert ez olyan pluszt ad az életébe, amit kevés más dolog. Főleg külföldön vállal mérkőzéseket, évente egyszer lép szorítóba Magyarországon, jótékonysági rendezvényen. Fontos számára a társadalmi felelősségvállalás, a jótékonykodás ezen formája, örömmel vállalta a gálán a küzdelmet, reméli, hogy sok embert meg tudnak mozgatni.  

Guzsván Péter 22 éve foglalkozik a küzdősporttal. Birkózással kezdett, majd dzsúdóra váltott, utána ketrecharcos lett, ezt tartja a küzdősportok csúcsának, mert minden szegmensét jól fel kell ismerni, mind a földharc, mind a grappling része, a birkózás, a levitel, a dobás, a kéz-láb technikák tekintetében.  Kiemelkedőbb eredményei: Grappling magyar bajnok, Kempo magyar bajnok, Brazil jiu jitsu magyar bajnok.  

Molnár Benjámin nagy kedvenc a térségben, akit szintén a fő mérkőzések sorában küzdő profi zalaegerszegi harcos. Sikerei  között elmondható, hogy Combat Wrestling Európa- és világbajnok, Grappling Európabajnok és német bajnoki övet is birtokol az MMA szabályrendszerben.  

- Ha a ketrecet bezárják, a bunyóban már csak magamra figyelek, és az vezet, hogy győzni kell. Sérülések lehetnek, ezzel számolok, de egyébként nagyon figyelünk egymásra. Vannak azért minimális szabályok, például halálos tarkóütést nem mérünk a másikra, nem támadjuk a gerinc vonalát, szemkinyomás nincs. Maradandó sérülést lehet okozni, de kicsi az esély; van bíró, aki leszedi az egyik küzdő felet a másikról, ha nagyon „beborul”. Nagyon összetett sport ez, vannak benne feszítések, fojtások, ütések, de nem háború. Ha az ellenfél kopog, el kell engedni – tudtuk meg a sportolótól.  

Nem ez az első jótékonysági rendezvény, ahol harcolni fog, a gálán résztvevő társaihoz hasonlóan magáévá tette azt a beteg gyerekekről szóló mottót, hogy „az ő küzdelmük a mi küzdelmünk”:  

- Hároméves lesz a kislányom, el tudom képzelni, milyen lenne, ha beteg lenne, átérzem, milyen fontos a segítségnyújtás. Örömmel lépek fel a gálán, remélem, hogy sokan eljönnek, és tudunk adakozni ezáltal. Mi odatesszük magunkat, amennyire tudjuk – mondta Molnár Benjamin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában