Kosárlabda

2022.10.30. 21:11

Hiába támadt fel a Szolnok, a végén a Falco örülhetett - fotók

A férfi élvonalbeli kosárlabda-bajnokság 6. fordulójában nagy csatában győzte le a Falco a Szolnok gárdáját.

Sütő Dániel

Fotó: © Unger Tamás

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely–Szolnoki Olajbányász 83-71 (25-15, 12-27, 25-15, 21-14). Szombathely, Arena Savaria, 3025 néző, NB I.-es kosárlabda-mérkőzés, vezette: Praksch P. Á., Kapitány G., Farkas G.

Falco: Pot 9/3, Kovács B. –, Brown 14/3, Tiby 8/6, Keller Á. 6. Csere: Perl 25/3, Barac 16, Sövegjártó 3, Cowels 2. Edző: Milos Konakov.

Szolnok: Durham 15/6, Lukács 6, Barnes 4, Subotic 18/3, Williamson 8. Csere: Rudner 2, Révész 3, Gavin 13/9, Pongó Má. –, Sebők 2. Edző: Gasper Potocnik.

Az eredmény alakulása. 4. perc: 10-6. 8. perc: 18-14. 13. perc: 32-19. 17. perc: 32-34. 20. perc: 37-42. 22. perc: 45-45. 28. perc: 62-55. 34. perc: 71-59. 38. perc: 77-67.

A hatodik forduló hozta el az idei elsőosztályú kosárlabda-szezon egyik legjobban várt rangadóját. Igaz, a Falco és a Szolnok csatájából most még messzemenő következtetéseket aligha lehetett levonni, mindenesetre támpontot adott a jelenlegi erőviszonyokkal kapcsolatban, hiszen ahogy az utóbbi években, úgy jó eséllyel idén is nagy versenyfutásban lesz egymással a két csapat a bajnoki címért.

A találkozót a Falco kezdte jobban, Tiby zsákolása adta meg a meccs alaphangját. Az első percekben sokkal összeszedettebb, koncentráltabb volt a Falco, amely sokkal jobban sáfárkodott helyzeteivel, mint a Szolnok. Perl bejövetelkor csak tetéződtek a vendégek problémái, így hat perc elteltével Gasper Potocnik 14-6-os állásnál kénytelen volt időt kérni. A jászságiak játéka ezt követően ugyan átmenetileg javulást mutatott, de három pontnál közelebb nem férkőztek a címvédőhöz (18-15). A negyed utolsó perceit magabiztosan uralta a Falco, amely Perl sikeres büntetőivel zárta az etapot és 10-et számolt a Szolnokra (25-15).

Perl-parádéval folytatódott a meccs, amelyen kezdett kicsúszni a talaj a Szolnok lába alól. Perl Zoltán ha kellett távolról volt eredményes, ha kellett gólpasszt adott, vagy éppen egy megiramodó vendégkontrának állta útját, hogy aztán labdát szerezzen és újabb kosarat érjen el. 32-19-nél újra fejtágítást kellett tartania Potocniknak, mert csak küszködött a Szolnok. Az edzői instrukciók célba értek, mert egy 7-0-ás szériával igyekezett csökkenteni hátrányát az Olajbányász. 32-26-nál Konakovnak kellett belenyúlnia a meccsbe, mert hanyatlani látszott az addig szilárd szombathelyi védekezés. A címvédő szemmel láthatóan kiesett a mérkőzés ritmusából, amin az időkérés sem segített, mert Potocnikéknak a 17. percben Durham közelijével előbb az egyenlítés, majd Barnes duplájával a fordítás is összejött (32-34). Durham távolijával pedig gyorsan ötpontos előnyre tett szert a vendég együttes. Semmi sem akart összejönni a Falcónak, amely hatpercen keresztül képtelen volt pontot szerezni. A 19. perc végén Barac törte meg a hazai kosárcsendet, majd Brown is betalált távolról. Két másodperccel a félidő vége előtt Gavinnak még sikerült elsüllyesztenie egy hármast, így 37-42-es állásnál vonulhattak pihenőre a felek.  

Tiby-tripla nyitotta a második félidőt, amire Barnes válaszolt egy kettessel (40-44). Perl vezérletével két perc alatt egálra hozta a meccset a Falco, amely – úgy tűnt – rendezte sorait a szünetben. Ennek ellenére óriási küzdelemben továbbra is a Szolnok irányította a meccset. A 26. percben Tiby második hármasával hosszú idő után ismét átvette a vezetést a sárga-fekete alakulat (54-53). Nem volt elveszett labda, csúsztak-másztak a játékosok a parkettán, ha éppen arra volt szükség. A negyed utolsó támadás a Szolnoké volt, de Durham hiába hozta helyzetbe Williamsont, az Olaj légiósa rövid időn belül két nagy helyzetet is elpuskázott, így szűk ötpontos Falco-előnyről következhetett a rangadó mindent eldöntő utolsó 10 perce (62-57).

Pot öt pontjával másfél perc alatt 10-re hízott a sárga-feketék fórja, ismét lépéskényszerbe került a Szolnok (67-57). Kapkodtak és egyre több hibát vétettek a vendégek, ezt pedig kíméletlenül büntette a vasi együttes. Perl közelijével a 35. percben már ismét 14 volt közte (73-59). De még ekkor sem dőlhetett hátra a Falco, amely az utolsó perceket végig koncentráltan hozta le, így végül nagy csatában 83-71-re a bajnoki címvédő nyerte az összecsapást. 

MESTERMÉRLEG

Milos Konakov: – Élmény volt ilyen közegben pályára lépni, fantasztikus hangulat uralkodott az Arénában, amit köszönünk a szurkolóknak. Tudtuk, hogy egy nagyon jó csapat látogat hozzánk, amely ráadásul kiváló formában van. Azt is tudtuk, hogy a Szolnok sok védekezési formát váltogat, ennek ellenére a második negyedben egy 18-0-ás szériával meg tudta fordítani a meccset. A harmadik negyedben megmutattuk, hogy tudunk erre reagálni. Gratulálok a csapatomnak, most jöhet egy kis pihenő.

Gasper Potocnik: – Gratulálok a Falcónak, fantasztikus hangulatot teremtettek a szurkolók. Javulnunk kell, a szombathelyiek ritmusával nem tudtunk mit kezdeni. Meglátszik a Falcón a nemzetközi meccseken szerzett rutin, amihez nekünk még fel kell fejlődnünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában