Eredmények

2022.10.21. 14:42

Két szombathelyi vívó a dobogón Zadarban

A Szombathelyi Vívóakadémia tőrözői, Dr. Szabó András és Péntek Tamás is remekelt a veterán vívó világbajnokságon.

Sütő Dániel

A dobogón Csák Attila, dr. Szentkirályi István, Hegedűs Sándor, Lipták György, dr. Szabó András és Péntek Tamás

Forrás: VN/Szombathelyi Vívóakadémia

A horvátországi Zadarban rendezték a veterán vívók világbajnokságát. Három korcsoportban (50+,60+,70+) három fegyvernemben, több mint 830 vívó küzdött az érmekért. Az egyéni küzdelmek után, a 153 férfi tőrözőt felvonultató mezőnyben, tíz csapatnak nyílt lehetősége megküzdeni a világbajnoki címért. A két szombathelyi vívóval felálló magyar együttes a nyolcadik helyre rangsorolva kezdte a versenyt. A csoportküzdelmek során az Egyesült Államokkal és Németországgal kellett csatázni a nyolcas táblára kerülésért. A németekkel kezdett a magyar csapat és 30-27-re kikapott a nyitó találkozón. 

A folytatásban 30-26-ra verte az amerikaiakat a magyar válogatott, és miután ezt követően az USA veteránjai legyőzték a németeket, a körbeverés miatt a magyar tőrözők hatodik helyen, kiemeltként várták a következő ellenfelet az egyenes kieséses táblán. A négy közé jutásért az Ausztrálok következtek. Befejező emberként a Szombathelyi Vívóakadémia tőrözője, dr. Szabó András kitűnő vívásával 30-24-es győztek a mieink. A döntőbe kerülésért aztán ismét összekerültek a német válogatottal, ezúttal viszont kiélezett küzdelemben, Hegedűs Sándor parádés utolsó találataival 29-27-re verték az ellenfelet és kerültek a döntőbe, ahol a magyar csapatban mindkét szombathelyi tőröző pástra lépett.

Péntek Tamás az újdonsült egyéni világbajnok Stephane Huertoval és az egyéni ezüstérmes, egykori olimpiai bajnok Pascal Jolyot-val vívott szoros asszókat, míg dr. Szabó András a korosztályában ezüstérmet szerző Cyril Lacroix-t verte meg első asszójában. Végül a világklasszisokat felvonultató franciák 22-15-re bizonyult jobbnak a szenzációsan teljesítő, kitűnő csapatszellemű magyar válogatottnál, amelynek tagjai ezüstérmet ünnepelhettek. A bronzérmes Nagy-Britannia együttese lett.  A magyar tőrözőkkel még két szombathelyi vívó ünnepelhetett Zadarban, Málics Róbert és Babós Csaba segítette a pást mellett a világbajnokságon a magyar veterán férfi tőrcsapatot.

A piros-fehér-zöld delegáció további két fényesen csillogó bronzérmet szerzett a horvátországi veterán vívó világbajnokságon. Női (50+) párbajtőrben Gyurkán Judit és férfi (60+) kardban Takácsy László állhatott a dobogó harmadik fokára. Ezzel a Magyarország a 11. helyen végzett a világbajnokság összesített éremtáblázatán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában