Kézilabda

2023.01.18. 11:08

Nagyon sok múlik a svéd meccsen - A Kenyeriből elszármazott világklasszis kézilabdázót, Császár Gábort faggattuk

A Kenyeriből elszármazott egykori világklasszis magyar kézilabdázót, Császár Gábort faggattuk a férfi kézilabda-világbajnokságon szereplő magyar válogatott teljesítményéről és a svédek elleni találkozó fontosságáról.

Sütő Dániel

Forrás: Magyar Nemzet/Mirkó István

Császár Gábort nem kell bemutatni a kézilabdát kedvelőknek, de még talán azoknak sem, akik kevésbé vannak képben a sportággal kapcsolatos hírekkel. A vasi származású 247-szeres kézilabdázó ma már az NB I.-es HÉP-Cegléd szakmai igazgatójaként ténykedik. A korábbi klasszis természetesen figyelemmel kíséri a jelenleg zajló lengyel-svéd közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokságot.

– Mindent számba véve – a játéklehetőségeket, sérüléseket stb. illetően – vontam egy mérleget, ismerve a többi csapat játékosait, hogy ők milyen formában vannak, hol játszanak és milyen játékot játszanak és eszerint pozicionáltam a magyar válogatottat a vb-n – fogalmazott Császár Gábor. – A csoportunkból levonható alapvető következtetés az volt a torna elején, hogy a futós izlandi csapat jó erőt képvisel, az ütős portugál kerettel esetleg felvehetjük a harcot, a koreai meccs pedig az a fajta kötelező kategória volt, amelyet sok vagy kevés góllal, de be kell húzni. A Dél-Korea elleni találkozót hozta is a válogatott, majd jött az izlandi összecsapás, ami azért volt fantasztikus mérkőzés, mert kilátástalan helyzetből tudta megnyerni a magyar együttes. Egy pillanatig sem adta fel a küzdelmet, harcolt a legvégsőkig, de a portugál meccs óta tudjuk, hogy ez az Izland elleni bravúr annyit kivett a gárdából, aminek következtében még csak megszorongatni sem tudta a luzitánokat. Ez így várható volt. 

Én pont fordítva gondoltam, amúgy, hogy az izlandi meccs lesz a nehezebb, a portugál pedig a hozhatóbb. A folytatást illetően a svédek elleni találkozó volt a mérleg nyelve, hiszen Brazíliát és Zöld-foki Köztársaságot nagy eséllyel veri a nemzeti együttesünk. Mindehhez hozzátartozik az is, hogy a svédeknek eddig nem volt kiélezett mérkőzésük, ellenben a magyarok nagyon komoly terhelésnek voltak kitéve. Lazán, extra energiák mozgósítása nélkül hozták a svédek eddigi találkozóikat. Ami a mieinket illeti, folyamatosan azt hangsúlyozzák, hogy ez a csapat egy család, ami egy jó hangulatról, pozitív hozzáállásról árulkodik az öltözőn belül. Egyénileg azonban senkit sem emelnék ki, mert akit Izland ellen a piedesztálra lehetett volna emelni, teljesítményét egyből lerontotta Portugália ellen. Nem nagyon látok olyan stabil, kiegyensúlyozott teljesítményt a csapatban, ami lehetővé tenné sorozatban több bravúr elérését is.    

Császár Gábor szerint a portugálok elleni komoly vereséggel távolodni látszanak az olimpiai selejtezőt érő helyezések. Ugyanis a svédek jó eséllyel megvernek mindenkit a középdöntős csoportban. Ha a magyar válogatott nem tud csodát tenni az Eb-címvédő ellen, de mondjuk Izland elkapja skandináv vetélytársát, a már lezajlott körbeverés miatt (Izland–Portugália 30-26, Izland–Magyarország 28-30, Portugália–Magyarország 27-20) így is leegyszerűsödik a matematika nemzeti együttesünk számára. Este kiderül, meddig ér a magyar takaró.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában