Döntöttek

2023.02.08. 18:29

Vaskuti István a jelöltjük

Varga János december végi halála miatt a Nemzet Sportolóinak új tagot kellett választaniuk. A legendák szerda délelőtt döntöttek, az olimpiai és tízszeres világbajnok kenust, Vaskuti Istvánt hét igen szavazattal jelölték a megtisztelő elismerésre.

VN

Vaskuti Istvánra voksoltak

Fotó: Földi Imre

Vaskuti István 1973-ban szerezte első érmét a magyar bajnokságon, ezt további 28 követett pályafutása során. Foltán Lászlóval 1977-ben indult először kajak-kenu világbajnokságon, a páros aranyérmet szerzett 500 méteren. Tízszer nyert vb-t, emellett az 1980-as moszkvai olimpián is a dobogó legfelső fokára állhatott. Az 1985-ös montreali világbajnokság után nemzetközi fair play díjat vehetett át Sarusi Kis Jánossal, mert a rivális jugoszlávoknak adta oda a tartalékhajóját. Edzői pályafutását a Honvédban kezdte, az 1992-es és az 1996-os olimpián a kenu szakág vezetője volt a magyar válogatottnál. 1996-ban hagyott fel az edzősködéssel. A Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének tagja volt 1989-től 2021-ig, 2008 őszén a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség első alelnökének választották meg. Kétszer választották újra, a posztot 2016-ig töltötte be. Akkor válik hivatalossá a Nemzet Sportolóinak döntése, amikor a kormány elfogadja a javaslatot. 

A jelenlegi Nemzet Sportolói: Balczó András (öttusa), Faragó Tamás (vízilabda), Hammerl László (sportlövészet), Ivánkay Mária (para-asztalitenisz), Jónyer István (asztalitenisz), Kamuti Jenő (vívás), Keleti Ágnes (torna), Magyar Zoltán (torna), Portisch Lajos (sakk), Rejtő Ildikó (vívás), Schmitt Pál (vívás).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában