Kosárlabda

2023.03.11. 20:11

Nagy meccs, fontos diadal - Körmenden szakadt meg a DEAC győzelmi szériája - fotók

A férfi NB I.-es kosárlabda-bajnokság 23. fordulójában hiába állt fel többször is a DEAC 10 pontos hátrányból Körmenden, a vasi piros-feketék magabiztosan nyerték a rangadót.

Sütő Dániel

Fotó: © Szendi Péter

Egis Körmend–DEAC 89-79 (24-14, 19-23, 26-23, 20-19)

Körmend, 1900 néző, NB I.-es kosárlabda-mérkőzés, vezette: Földházi T. P., Tőzsér D. K., Nagy V.

Körmend: Chambers 15, Mitchell 22/3, Edwards 11/3, Durázi 5, Omenaka 15. Csere: Ferencz –, Cakarun 7, Adams 12/6, Takács K. 2, Doktor –. Edző: Kocsis Tamás.

Debrecen: Govens 21/6, Neuwirth –, Mócsán 12/6, Garamvölgyi –, Tóth Á. 4. Csere: Taylor 7, Drenovac 20/6, Gáspár M. –, Scott 8, Polyák 7/3. Edző: Andjelko Mandics.

Az eredmény alakulása. 2. perc: 2-3. 7. perc: 18-11. 10. perc: 24-14. 13. perc: 26-23. 16. perc: 33-27. 20. perc: 43-37. 22. perc: 48-41. 26. perc: 56-51. 30. perc: 69-60. 32. perc: 71-66. 36. perc: 78-66. 39. perc: 87-76.

Kipontozódott: Gáspár (17. p.), Govens (39.).

Kiállítva: Taylor (36.).

Két jó formában lévő együttes találkozott egymással a Rába-parton. A Körmend és a DEAC közül előbbi volt inkább lépéskényszerben, mivel a hajdúságiak a meccset megelőzően a 6. helyen álltak a bajnoki tabellán, ráadásul kettejük őszi találkozóját az akkori házigazda DEAC 18 ponttal nyerte meg. A vasiaknak mindenképpen diadalmaskodniuk kellett, hogy továbbra is versenyben maradjanak a rájátszásba kerülésért.  

Kellő óvatossággal, pontszegényen teltek az első percek, Govens triplájára büntetőkkel felelt a házigazda, majd az exkörmendi Mócsán is beköszönt távolról (7-6). Durázi duplájával egy 7-0-ás hazai sorozat vette kezdetét, az 5. percben Mócsán újabb hármasával igyekezett kapaszkodni a DEAC (14-9). Nem sokkal később Edwards közelijével másodszor sikerült 7 ponttal meglógnia a piros-fekete alakulatnak. A negyed utolsó percei a Körmendről szóltak, amely masszív védekezésre épülő gyors attakjaival végül kétszámjegyűre növelte előnyét (24-14). Andjelko Mandics nem volt elragadtatva csapata teljesítményétől, alaposan leteremtette övéit a DEAC mestere a rövidke szünetben. Nagy szerencséje volt a debrecenieknek, hogy nagyon gyengén dobta büntetőit a házigazda - 14 lehetőségéből csak 8 akadt be -, illetve 6 triplakísérletéből egy sem süllyedt el.

 A folytatásban összekapta magát a vendég gárda, amely Scott vezérletével 3 pontra közelítette meg a hullámvölgybe Körmendet (26-23). Nem csoda, hogy Kocsis Tamás időt kért. Mitchell révén maradt továbbra is az üldözött szerepében a hazai csapat, sőt, a vasiak légiósának köszönhetően született meg a házigazda első triplája (31-24).

 A második negyed második felére feljavult a piros-feketék támadójátéka, védekezésével addig sem volt különösebb probléma, mivel a 17. percben még mindig csak 27 pontnál járt a DEAC. Közben elveszítették Mandicsék Gáspárt, aki hamar kipontozta magát a meccsből. Mitchell zsákolásával egyre megnyugatóbbá vált újfent a körmendi fór - a légiós gyors kontra végén zsákolt, ezzel 10 fölé kúszott a differencia (38-27). A félidő hajrájában sikerült faragnia hátrányán a Debrecennek, amely Drenovac kettesével végülis hatpontos hátrányból várhatta a harmadik negyedet (43-37). Noha a triplákkal és a büntetőkkel is hadilábon állt a házigazda az első félidőben, még így is 50 százalékos dobóhatékonyságot mutatott, szemben a vendégek 39 százalékos mutatójával. 

Fordulást követően sem változott számottevően a játék képe. Ugyan sikerült 4-re csökkentenie a differenciát a DEAC-nak (43-39), de csak átmenetileg, mert Edwards a lehető legjobbkor talált be távolról. Sokadjára jött lendületbe a Körmend, a 25. percben Chambers indította remekül Mitchellt, akinek a közelijével újfent 10 fölé kúszott a hazai fór (54-43). Ám ahogy az lenni szokott, a DEAC erőt véve magát megint közelíteni kezdett. 

A hazai tábor által rendre megtalált Mócsán büntetőivel a 28. percben 60-55 volt az állás. Felváltva potyogtak a pontok, az etap hajrája ezúttal a Körmendnek sikerült jobban, Kocsis Tamás együttese Omenaka utolsó másodperces közelijével 69-60-ról vághatott neki a mindent eldöntő utolsó 10 percnek. Polyák és Govens tett arról, hogy éles legyen újra a meccs (69-64), ám Mitchell és Omenaka igyekezett tisztes távolban tartani a vendégeket (73-66).

 Utóbbi rövid időn belül kétszer is hatalmasat zsákolt, így vállára véve csapatát 77-66-ra nyúlt el megint a házigazda. Andjelko Mandics annak rendje és módja szerint időt is kért. A DEAC problémáit csak tetézte, hogy Taylor a 36. percben egy szándékost és egy technikait begyűjtve mehetett zuhanyozni. Innentől már magabiztosan őrizte előnyét az Egis Körmend, esélye sem volt visszajönni a meccsbe a Debrecennek, amelynek a Rába-parton szakadt meg hatmeccses győzelmi szériája.

MESTERMÉRLEG

Kocsis Tamás: - Ma nagyon fegyelmezetten játszott a csapat, a fiúk maradéktalanul betartották a taktikai utasításokat. Végig a kezünkben tartottuk a mérkőzést, annak ellenére, hogy gyenge százalékkal dobtuk a hárompontosokat és sok büntetőt is kihagytunk. Fontos győzelem volt ez a számunkra, de a hátralévő három mérkőzésünkből kettőt még meg kell nyernünk.

Andjelko Mandics: - A Körmend megérdemelten nyerte meg a mérkőzést, végig vezettek, és eredményesen verték vissza a felzárkózási és fordítási kísérleteinket. Nagyon sok labdát eladtunk, amiből ellenfelünk könnyű kosarakat szerzett. A végén lassítottuk a játékot, arra ügyeltünk, hogy az egymás elleni eredmény a számunkra kedvező maradjon.

Eric Adams az Egis Körmend magasbedobója: Nagyon élvezetes, színvonalas mérkőzést játszottunk, támadásban és védekezésben egyaránt jól teljesítettünk. Végig vezettünk, nem hagytuk, hogy ellenfelünk átvegye a játék irányítását és megtréfáljon bennünket.

Djordje Drenovac a DEAC bedobója: Ma sajnos sok hibát követtünk el, rengeteg labdát eladtunk, amit a rutinos ellenfelünk kíméletlenül kihasznált és megbüntetett bennünket. Fontos, hogy gyorsan visszatérjünk a jó útra és a következő mérkőzéseinket megnyerjük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában