Összejövetel

2023.04.14. 13:00

70 éve alakult a 12-es Autójavító SE futballcsapata - kell egy kis nosztalgia! - fotók

Egy kis nosztalgiázásra gyűltek össze a napokban a 12-es Autójavító SE/12-es AFIT egykori futballistái.

Tóth Gábor

Fotó: © Unger Tamás

Hetven éve, 1953-ban alakult a 12-es Autójavító SE futballcsapata, amely 1963-tól "indult be" igazán. Fokozatosan lépkedett felfelé a tabellán,  egyre magasabb szinten szerepelt, végül 1969-ben - két ezüstérem után - megnyerte a megyei I.-es bajnokságot, és feljutott az NB III.-ba. Érdekesség, hogy 1968-ban a Magyar Kupában a legjobb 16 közé jutott, végül a Pécsi Dózsa jelentette a végállomást (1-3). 

A harmadosztály küzdelmeit, 1970-ben már 12-es AFIT néven kezdte a csapat. Szép időszak következett, három 5. hellyel, és egy bronzéremmel (1971). Az AFIT 1974-ben esett ki az NB III.-ból, majd a következő évben a 8. helyen zárta a megyei I. osztály küzdelmeit - aztán Szombathely egyik emblematikus csapata feloszlott. A támogató vállalat ugyanis kihátrált a csapat mögül - a játékosok zöme, akárcsak Szakály József (Szakszi) edző a Pamuthoz igazolt. Neves edző volt még a csapatnál Kovács Ferenc (Kele) és Szalay János (Pancsi).

A régi játékosok, barátok korábban rendszeresen összeültek, ám legutóbb öt éve találkoztak egymással. Hujber Ferenc szervezte ezeket az összejöveteleket, a halála után Stieber József, a csapat szimpatizánsa vette át a stafétát. A Rezgő Étteremben nosztalgiázott a csapat, hiszen a Farkas Károly utcai pálya volt az otthona - amit azóta már beépítettek. A "nyomozás" eredményre vezetett, összesen 17-en érkeztek meg a találkozóra - jöttek Tapolcáról, Balatonalmádiból, Ausztriából, és persze szerte a vármegyéből. 

Németh Kálmán a csapat egykori kapusa, a társaság rangidőse köszöntötte a megjelenteket. Majd a kötetlen beszélgetés során előkerültek a régi fényképek, felelevenedtek a régi sztorik, régen barátok ölelték meg egymást hosszú idő után - éjszakába nyúlt a remek hangulatú nosztalgiázás. Abban pedig mindenki egyetértett, hogy a találkozókat a jövőben is meg kell tartani! Stieber József pedig jelezte, folytatja a régi játékosok felkutatását, hiszen a "keretet" még lehet bővíteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában