Tábor

2023.07.07. 11:30

A Csodaszarvas Táborban vendégeskedett a Falco KC két játékosa, Perl Zoltán és Kovács Benedek - fotók

Az Alpokalja a Daganatos Gyermekekért Alapítvány kilencedik alkalommal szervezte meg a Csodaszarvas Tábort Rábahídvégen.A szerdától vasárnapig tartó programon onko-hematológiai betegségben szenvedő gyerekek vesznek részt kísérőikkel.

Tóth Judit

Forrás: Unger Tamás

- A tábor a nevét a helyszínről kapta: a kezdetektől a rábahídvégi Csodaszarvas Tájpark az otthona a programnak, mert ez a legalkalmasabb hely, itt biztosított minden körülmény - tudtuk meg tábor főszervezőjétől, dr. Györke Eszter gyermek onko-hematológus szakorvostól, az Alpokalja a Daganatos Betegekért Alapítvány elnökétől. A doktornő azt is elmondta: a legfiatalabb táborlakó hároméves, a legidősebb húsz. Vannak jóindulatú, illetve rosszindulatú onko-hematológiai betegséggel küzdők, vérzékenyek, vérlemezkeszám hiányban szenvedők, leukémiások, agydaganatosok. A többség gyógyult vagy gyógyulófélben van, sok a régóta visszajáró résztvevő is. 

Az ötnapos "ott alvós" táborban számos program várja a gyerekeket. Egy nap a kirándulásról szól, az idén Győr lesz az úti cél. Emellett kézműveskednek, zenét hallgatnak, társasjátékoznak, vendégeket fogadnak: a Gencsapátiból származó látványmixer, "Topgun" Norbi ebben az évben Olaszországból jelentkezik be.

Csütörtök délután nagy meglepetés érte a gyerekeket: a Falco KC Szombathely kosárcsapatának képviselői - Tóth Dávid marketing menedzser, valamint két játékos, Perl Zoltán és Kovács Benedek - látogatták meg őket a táborban. A bemutatkozás és az ismerkedés után a sport került középpontba: a kosarasok ügyességi feladatokkal és sorversenyekkel készültek, de természetesen volt kosárra dobás is, közösen a többszörös magyar bajnok játékosokkal. A Falco-delegáció tagjai elmondták: örömmel tettek eleget a felkérésnek. 

-Egy szervezett táborban általában azonos érdeklődésűek vannak, itt a betegség köti össze a résztvevőket. Hiába küzdenek más-más problémával ezek a gyerekek, azért mégiscsak hasonló kezeléseken mentek, mennek keresztül. Idén kilenc új táborozónk van, akik az első perctől beilleszkedtek, olyanok, mintha ezer éve ismerték volna egymást a többiekkel. A hét éven aluliak mindig az édesanyjukkal jönnek, emellett minden gyerek elhozhatja egy testvérét is, ugyanis a kezelések alatt a testvérek is sérülnek, mert nélkülözniük kell az édesanyjukat - mondta zárásként dr. Györke Eszter, aki szakorvosként rendkívül fontosnak tartja, hogy a diagnózis közlésekor fel kell világosítani a gyerekeket is, mindenkit az életkorának megfelelően, hiszen akkor a kis beteg képet kap arról, mi ellen kell küzdenie.
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában