Csak a bokszra koncentrál

2023.07.23. 11:30

A párizsi olimpiára készülhet a kőszegi ökölvívó - Hámori Lucával beszélgettünk

A kőszegi Fitt-Box Ökölvívó Egyesület sportolója, Hámori Luca olimpiai kvótát szerzett június végén a lengyelországi Európa Játékokon – tehát ott lesz a 2024-es párizsi olimpián!

Tóth Gábor

Hámori Lucára sok komoly feladat vár

Fotó: Unger Tamás

A kőszegi Fitt-Box Ökölvívó Egyesület 22 éves, négyszeres felnőtt magyar bajnok bokszolója cseh, norvég és holland riválist legyőzve jutott be az elődöntőbe a lengyelországi Európa Játékokon a 66 kilós súlycsoportban még június végén. Majd az elődöntőben kikapott belga riválisától, bronzérmes lett, de mivel a súlycsoportban négy ötkarikás kvótát osztottak ki, Lucának is jutott egy! Ráadásul a sikerével egyúttal sporttörténelmet írt, mivel még nem szerepelt magyar női ökölvívó az olimpián. Luca nem lassít, folyamatosan edzésben van.

– Szerencsére Lengyelországban kint volt velem pár napot a családom, így együtt tudtunk örülni az olimpiai kvótának – árulta el Hámori Luca. – Rengeteg üzenetet, elismerő gratulációt kaptam szerte az országból – bár megpróbáltam, nem tudtam mindenkinek válaszolni. Meglepődtem, meghatódtam, hogy szinte az egész ország velem együtt örült. Azóta sem lassulnak az események, folyamatosak a megkeresések a sajtó részéről, lépten-nyomon megállítanak, gratulálnak, sok meghívásnak teszek eleget – Kőszegen is köszöntöttek a polgármesteri hivatalban. Lengyelországban „csak” határtalanul boldog voltam, ott hirtelenjében nem is tudtam igazán feldolgozni, hogy mit értem el. Azóta múlnak a napok, de még mindig dúlnak bennem az érzések, nehezen térek napirendre a történések felett... Boldog vagyok, a felhők felett járok – de nem álltam le, nem lassítok, folyamatosan edzek, ha lehet még keményebben, mint eddig!

– Úgy 2011-ben kezdtem el bokszolni, főleg a bátyám hatására, akinek sokat köszönhetek, akárcsak az edzőimnek, Varsányi Áronnak és Gombai Jánosnak – folytatta Hámori Luca. – A család féltett a boksztól, hiszen nem tartották nőies sportnak. Ennek megfelelően kezdetben csak hobbi szinten püföltem a zsákot. De aztán gyorsan kiderült, hogy van érzékem a bokszhoz – 2014-ben vívtam az első hivatalos meccsemet. Jöttek a sikerek, egyre magasabb szinten is helyt álltam – gondolok itt az országos bajnokságokra, a nemzetközi tornákra. Gyorsan válogatott lettem. A kezdetek óta az volt az álmom, hogy egyszer az olimpián képviselhessem Magyarországot – és ez most sikerült! Olyan sok edzés, lemondás, kőkemény mérkőzés, sok edzőtábor, átutazott hétvége után elértem a célomat!

–  Szerencsés vagyok, mert a Magyar Ökölvívó Szakszövetség ösztöndíjának köszönhetően nem kell dolgoznom a sport mellett, továbbá némi pénzdíj a nemzetközi tornákról is befolyik, így csak a bokszra koncentrálok – mondta Luca. –  Most mindent a boksznak, az olimpiának rendelek alá – Párizsba sem csak turistának utazok, szeretnék dobogóra állni! Sőt, talán még a 2028-as olimpia is belefér a pályafutásomba. Persze addig azért más dolgom is akad. Novemberben rendezik Bakuban az U22-es Európa-bajnokságot – utolsó éves U22-esként még rajthoz állhatok. Volt már bronz- és ezüstérmem ezen a tornán, most az aranyra hajtok!

– Továbbá decemberben szeretném megvédeni a bajnoki címemet a magyar bajnokságon. Aztán célegyenesbe ér az olimpiai felkészülés! – zárta szavait Hámori Luca.

Kapcsolódó:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában