Vendégek

2023.07.16. 07:00

A Rajczy-leszármazottak látogatása Szombathelyen

Dr. Rajczy Imre kardvívó olimpiai bajnok Dél-Amerikában élő leszármazottai tettek látogatást a Vas vármegyei székhelyen a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület vendégeként.

Sütő Dániel

Balról ifj. Honfi János, id. Honfi János, Rajczy Katalin és Gál László

Forrás: Szakály Ferenc

Tavaly novemberben születésének 111. évfordulóján Szily János utcai szülőházánál emlékezett dr. Rajczy Imrére, az egyetlen szombathelyi születésű olimpiai bajnokra a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület, amelynek meghívására akkor ellátogatott vármegyeszékhelyünkre Honfi János, az olimpiai bajnok kardvívó Buenos Airesben született unokája. Most az egyesület vendégeként négy év után újra Szombathelyre látogatott dr. Rajczy Imre kardvívó olimpiai bajnok Argentínában élő lánya férjével és fiával. Megtekintették a Szombathelyi Vívóakadémia Sportegyesület Komatits József tőrvívóról elnevezett, az ország egyik legkorszerűbb vívótermét, valamint az akadémia szombathelyi vívás történetét bemutató egyre bővülő kiállítását. A Szily János utcai szülőházon elhelyezett emléktáblánál a szombathelyi születésű olimpiai bajnok lánya, Rajczy Katalin meghatódva emlékezett édesapjára, felidézve életének fontos pillanatait.

Az egyesület Malom utcai klubhelyiségében – az olimpiai baráti kör elnökének, Gál Lászlónak moderálása mellett – kötetlen beszélgetéssel folytatódott a program. Soha nem hallott sztorik, humoros történetek felidézésével szereztek felejthetetlen pillanatokat a sportbarátoknak. Érdekes volt hallgatni Katalin kommentjeit édesapja kivetített sport és családi képeihez. A közönség betekintést nyerhetett még a Buenos Airesben élő magyar kolónia életébe is, megtudhattuk hogyan sikerült megőrizniük magyarságukat, akcentusmentes magyar nyelvtudásukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában