Kézilabda

2023.07.25. 21:01

Ősszel indul a Danube Kupa! - sajtótájékoztatón jelentett be együttműködést az SZKKA

A Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia vezetősége, az osztrák Hypo, valamint a szlovák Pozsony és a Dunaszerdahely képviselőivel közösen tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a négy klub részvételével októberben útjára indul a közép-európai kézilabda utánpótlás kupasorozat, azaz, a Danube (Duna) Kupa.

Sütő Dániel

Fotó: Cseh Gábor

A Haladás Sportkomplexum sajtótermében jelentős médiaérdeklődés övezte a nagy bejelentést, amit voltaképpen az SZKKA honlapja már napokkal korábban beharangozott. Pődör Zoltán, a szombathelyi egyesület ügyvezető-elnöke elmondta, a mai nappal az SZKKA, a Hypo, a Bratislava és a Dunaszerdahely határon átívelő baráti sportkapcsolata új szintre emelkedik. A COVID idején ugyan kissé lazultak, fakultak a klubok közti együttműködési kötelékek, az elmúlt időszakban azonban ismét egymásra találtak ezek az egyesületek, amelyek csapati több ízben is találkoztak egymással.  

- Kitaláltuk azt, hogy elkezdünk egy határon átnyúló kézilabda utánpótlás kupasorozatot, amelynek legfőbb célja, hogy minél több élményt nyújtsunk a gyerekeknek - fogalmazott Pődör Zoltán. - Négy korosztályban, 10, 12, 13 és 15 évesekből álló csapatokkal indítjuk majd el ez a tornát abban bízva, hogy a fiatalok olyan minőségi meccseket játszhatnak, amelyek révén talán egy életre elkötelezik magukat a sportág mellett.  

Fotó: Cseh Gábor

A nagymúltú osztrák Hypo képviseletében Kovács Ferenc örömmel idézte fel, hogy egykor a Haladás VSE-nél atletizált, majd Ausztriába vezetett az útja, ahol kézilabdázott, később pedig a Hypo akadémiájának edzője lett, illetve segítette a felnőtt csapat szakmai munkáját is.

- Nagyon örültem a felvetésnek, miszerint hozzunk létre egy ilyen kupasorozatot, ami túlmutat a korábbi utánpótlás edzőmeccseken, ez már azért kicsit komolyabb lesz, téttel bír - mondta Kovács Ferenc a Hypo képviseletében.  

Régre nyúlik vissza az SZKKA és a Dunaszerdahely kapcsolata, a COVID-járvány előtt szinte nem volt olyan év, hogy ne találkoztak volna a vasiak és a felvidékiek.

- Örülünk, hogy csatlakozhatunk ehhez az új kupasorozathoz, ugyanis a magyar kézilabda sokkal előbbre tart a szlováknál, éppen ezért szerintem ez egy óriási lehetőség is egyben a szlovák csapatok számára a gyerekek fejlődése szempontjából. Külön öröm, hogy a fiatalok egy nemzetközi közegben szerezhetnek értékes tapasztalatokat - hangsúlyozta Brunczvik Tünde, a HC DAC képviselője.

Orosz Lubomir, a pozsonyi alakulat vezetőedzője, valamint a helyi regionális szövetség elnökeként ismertette, hogy a Bratislava egy 76 éves múlttal rendelkező klub, amely az ottani belügyminisztérium irányítása alá tartozik. Az egyesület alapfilozófiája megegyezik az SZKKA-val, hiszen fő profiljuk az utánpótlás-nevelés, így érthető módon a szlovák szakember is örömmel üdvözölte az új nemzetközi kupasorozat elindítását.

- Ez a három országot átölelő együttműködés példaértékű, egy közép-európai barátság jele ez, amely Szombathelyt felhelyezi az európai kézilabda térképre, most még egyelőre csak egy pici zászlócskával, de reméljük, hogy az elvetett mag hamar szárba szökken és ki tudja, milyen terebélyes fa válik ebből a kezdeményezésből - bizakodott Dr. Hende Csaba, az SZKKA tiszteletbeli elnöke.

A Danube Kupára keresztelt nemzetközi utánpótlás kupasorozat a tervek szerint októberben rajtol el és három fordulóból áll majd, amelyek után Pozsonyban lesznek a helyosztók, azaz a döntő és a bronzmeccs. A három forduló megrendezésén a másik három klub osztozik majd.

A Danube Kupa menetrendje. 1. forduló: Bratislava-SZKKA, Hypo-HC DAC, Bratislava-Hypo, SZKKA-HC DAC. 2. forduló: Bratislava-HC DAC, SZKKA-Hypo, SZKKA-Bratislava, HC DAC-Hypo. 3. forduló: Hypo-Bratislava, HC DAC-SZKKA, HC DAC-Bratislava, Hypo-SZKKA.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában