Kalapácsvetés

2023.08.09. 13:05

Kínában és Izraelben a vasi kalapácsvetők - Doma Benedek 10. lett az Egyetemi Világjátékokon

A Szombathelyi Dobó SE fiatal kalapácsvetői közül Doma Benedek szépen helytállt a csengtuiban rendezett Egyetemi Világjátékokon, míg Viszkeleti Villőnek semmi sem jött össze a jeruzsálemi U20-as atlétikai Eb döntőjében.

Sütő Dániel

Doma Benedek hozta a tőle elvárható szintet Csengtuiban

Forrás: VN/archív

Fotó: Szendi Péter

Az Egyetemi Világjátékokon (EVJ) több, mint 110 magyar versenyző indult. Az rendezvény az olimpia után a világ második legnagyobb multisport-esemény, amelyet 15-20 sportágban 150-160 ország 10-12 ezer résztvevőjével rendeztek. Jelentőségét növeli, hogy egyre több sportágban része az olimpiai, illetve sportági világbajnoki kvalifikációnak. Az idei Egyetemi Világjátékokon 161 fős magyar delegáció vett részt.

Férfi kalapácsvetésben a VEDAC-os Czeller Gábor (TF) mellett a Szombathelyi Dobó SE ifjú titánja, Doma Benedek (BCE) is kvalifikálta magát a döntőbe, ahova a 11. helyen jutott be. Benedek végül 67,02 méterrel a 10. helyen végzett, több mint két méterrel maradt el idei legjobbjától (69,18).

– Benedek jól versenyzett, hozta a tőle elvárható szintet – értékelte tanítványa teljesítményét Németh Zsolt, a Szombathelyi Dobó SE mesteredzője. – 13-14. hely környékén volt a rajtlistán, ez a 10. hely tőle nagyon jó eredménynek számít.  Közel volt ugyan a legjobb 8-hoz is – szektoron kívül dobott akkorát, amellyel bekerülhetett volna a nyolcba. Vele kapcsolatban elégedettek lehetünk, pláne annak tükrében, hogy nem volt sok ideje az átállásra Kínában, mivel csak 2-3 nappal a verseny megkezdése előtt érkeztek meg Csengtuiba, így összességében jól teljesített.

Hétfőn kezdődött az U20-as atlétikai Európa-bajnokság Izrael fővárosában, Jeruzsálemben, ahol már a korosztályos kontinensviadal nyitó napján szurkolhattunk szombathelyi fiataloknak. A Dobó SE-s kalapácsvető lányok közül Viszkeleti Villő 60,33 méterrel kérdés nélkül lett finalista, Zimmermann Lili 57,74-gyel pedig épphogy lemaradt a tizenkettes döntőről, végül 13. lett. Villőnek a döntőben semmi sem akart összejönni, három kísérletéből egy lett csak érvényes (58,96), ami sajnos kevésnek bizonyult a 8 közé jutáshoz – 9. lett.

– Érthetetlen, hogyan sikerülhetett ez így Villőnek, keressük az okokat, hiszen éremesélyesként utazott ki. Lilit is sajnálom, mert előbbre vártuk őt is – mondta a tréner.

A férfiak között a még csak 17 éves Szabados Ármin különösebb teher nélkül állhatott dobókörbe. 72,80 méteres teljesítményével végül a harmadik helyen zárt selejtezőjében, így ő is bejutott a döntőbe, amely szerda este lapzártánk után ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában