Világkupa

2023.09.10. 09:52

Torna Challenge Világkupa: jól teljesített a szombathelyi Tömböl Boglárka - fotók

A nemzeti csapat tagjai négy érmet gyűjtöttek a Waberer's Torna Challenge Világkupán szombaton, amikor háromszor is szólt a magyar himnusz az Arena Savariában. Tömböl Boglárka tartalékként sajnos nem kapott lehetőséget az ugrás döntőjében.

Sütő Dániel

Forrás: Szendi Péter

Az első döntős napon Mayer Gréta és Mészáros Krisztofer szerezte az első magyar medáliákat. Mindketten aranyérmesek lettek. Mayer Gréta ugráson, Mészáros pedig talajon végzett az élen. A következő – hazai dobogós helyeket hozó szer a felemáskorlát volt, Székely Zója első, Cziffra Bettina Lili pedig harmadikként végzett.

- A felkészülésem során ez egy fontos és egy nagyon kedves állomás - nyilatkozta a női ugrás bajnoka, Mayer Gréta a szövetség honlapjának. - Sikerült megnyernem az ugrást, ez volt az egyetlen szer, amelyben döntőbe kerültem, igyekeztem mindent kihozni magamból, és ez összejött. A selejtezőhöz képest még javítottam is.

- Imádok Szombathelyen versenyezni, kifejezetten feldob az Arena Savaria hangulata - ezt már Székely Zója mondta, a felemáskorlát győztese. - No meg az, hogy felemáskorláton előfordult már hogy Kovács Zsófi mögött végeztem, és két magyar volt a dobogón. Most sajnos nincs itt Zsófi, de ismét ketten hallgathattuk a magyar himnuszt. Amikor sorra kerültem a fináléban, Lili már túl volt a gyakorlatán, sőt vezetett. Ez meg is nyugtatott egy picit, hogy neki már sikerült. Nagyon boldog vagyok

Lólengésben két magyar volt fináléban, ott ötödik lett Mészáros Krisztofer, Kiss Balázs pedig hetedik. Az utolsó fináléban is két magyar mutathatta be gyakorlatát. Tomcsányi Benedek első számú tartalékként finalista lett gyűrűn egy visszalépés miatt, így végül a nyolcadik helyen fejezte be a VK-t, Kiss Balázs pedig a hatodik legjobb pontszámot érdemelte ki.

- Nagyon elégedett vagyok a talajgyakorlatommal - értékelte teljesítményét Mészáros Krisztofer. - Elég feszes, lendületes lett, és magas pontszámot kaptam. Érdekesség, hogy ezzel a ponttal a vb-n is döntőbe lehet kerülni. Sajnos, a másik szombati fináléban bemutatott gyakorlatom nem sikerült ilyen jól, azon sokat kell még dolgozni. Ott ötödikként zártam.

Dévai Boglárka után ismét tudott szombathelyi versenyzőnek szurkolni a hazai közönség, hiszen ugrásban mérettethette meg magát a Delfin SI SE versenyzője, Tömböl Boglárka. A vasi tornászlány végül 12.675 pontjával 9. lett a selejtezőben, így elsőszámú tartalékként várhatta a szombati döntőt.

– Május elején kezdtük a közös munkát,  Bogi korábban Rácz Gábor és Vizer Erzsébet tanítványa volt – fogalmazott Hüll Tamás, aki Csillag Tündével közösen késztette fel Tömböl Boglárkát a szombathelyi világkupára. – A júniusi Salamunov Memorialra közösen, Gáborékkal készítettük Bogit, a világkupára a nyári időszakot már Csillag Tündével ketten irányítottuk és célunk a szlovén versenyen bemutatott anyagerő és minőség megtartása volt. A két ugrás: Jurcsenkó nyújtott testű szaltó hátra egész csavarral és kézenátfordulás másfél szaltó előre. A cél nyilván a döntőbe kerülés volt, de erről sajnos lecsúsztunk. Tartalékként ugyan Bogi bemelegített szombaton, de végül senki sem lépett vissza, így nem kapott lehetőséget a döntőben. Összességében elégedettek vagyunk, mert annak is örülünk, hogy ilyen szépen ugrott. Ugyanakkor van bennünk hiányérzet is, hiszen az előtte 8. helyen döntőbe jutott vetélytársával holtversenyben végzett, kettejük között pedig az döntött, hogy riválisa egyik ugrása magasabb pontszámot ért, mint a Bogié.

Szombaton Mayer Gréta ugráson, Mészáros Krisztofer pedig talajon végzett az élen, míg felemáskorláton Székely Zója szintén első lett, Cziffra Bettina Lili pedig harmadikként zárt. Lólengésben ötödik lett Mészáros Krisztofer, Kiss Balázs pedig hetedik. Tomcsányi Benedek első számú tartalékként finalista lett gyűrűn egy visszalépés miatt, így végül a nyolcadik helyen fejezte be a VK-t, Kiss Balázs pedig a hatodik legjobb pontszámot érdemelte ki.

A mai vasárnapi döntők ugyancsak délután 15 órakor kezdődnek a férfi ugrással és a női gerendával. 15.55-től következik a férfi nyújtó és a női talaj fináléja, 16.50-kor pedig a férfi korlát döntőjével zárul a háromnapos nemzetközi tornaverseny.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában