Záróvendég

2023.11.23. 18:00

Laki László: egy sikeres edző, tanár és sportvezető

A korábbi kiváló edző, tanár és sportvezető, Laki László volt a Halmay Olimpiai Hagyományőrző Egyesület, Köztünk Élnek programjának” előadó vendége.

Pum András

Laki László (balról) és Gál László, a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Kör elnöke

Forrás: VN/Szakály Ferenc

A „Köztünk élnek” sorozatunk ez évi záróvendége Laki László nyugdíjas testnevelő tanár, edző volt, aki 2017 óta tagja az egyesületnek. Az érdeklődésre ezúttal sem lehetett panasz, a baráti kör tagjai mellett családtagok, barátok és a Haladás VSE egykori sportolói is megtisztelték Laki tanár úr előadását. Nagyapja és édesapja nem csak ősei, de példaképei is voltak. Mérnök nagyapja közmegbecsülésnek örvendett Szombathelyen, különösen a közkórház gépészeti berendezéseinek szakértőjeként fejtette ki munkásságát. Általános iskolás és „nagylajosos” gimnáziumi évei a sport irányába terelték, így jelentkezett a Testnevelési Főiskolára (TF). A TF-en kiváló pedagógusok oktatták, így többek között Csanádi Árpád, a magyar olimpiai mozgalom felejthetetlen alakja. Jeles eredménnyel fejezte be tanulmányait, úszó és kosárlabda edzői végzettséget szerzett.

Laki László a MÜM 405. sz. Iparitanuló és Szakközépiskolában kezdett el tanítani. Itt került kapcsolatba Hegedűs Csabával, aki akkoriban az országos bajnok iskolai kosárlabda csapat oszlopos tagja volt. Később ott lehetett Münchenben is, ahol Csaba megnyerte Magyarország számára a 100. olimpiai aranyérmet birkózásban. Ez a baráti kapcsolat azóta is tart. Laki László életének fontos időszaka volt, amikor a Haladás VSE ügyvezető elnökeként tevékenykedett. A labdarúgók akkor kerültek vissza az első osztályba, majd a hetvenes évek második fele igazi sikertörténet volt a szombathelyi labdarúgásban. A zöld-fehér gárda Magyar Kupa-döntőt játszott, majd elindulhatott a Kupagyőztesek Európai Kupájában (KEK), ahol a máltai FC Valettán még biztosan túljutott, de a Sturm Graz ellen balszerencsés körülmények között búcsúzott a nemzetközi porondtól. A Sárosi László irányította csapat elnyerte a „Vidék legjobbja” címet is, egy emlékezetes gráci teremtornáról, ahol Farkas László gólkirály lett, egy aktatáska pénzzel térhettek haza. Laki László elnöki idejére esett a montreali olimpia, ahol három sportoló is képviselte a Haladást: Antalovits Ferenc és Rehus Uzor György súlyemelők, valamint Komatits József tőrvívó.

Elnöki évei után visszatért a pedagógusi pályára, a Rudas László Közgazdasági Szakközépiskolában tanított nyugdíjazásáig. Jelentős érdemei vannak a Vasi Vasember, avagy triatlon vasi módra versenysorozat elindításában, egész életében foglalkozott úszásoktatással, de szervezett sítáborokat, síversenyeket is. Ez utóbbit már, mint az Aranykorúak Sport és Egészséges Életmód Egyesületének az elnöke. Kiemelkedő összegű pályázatok elnyerésével tudták az idősebb korosztály egészségmegőrzését elősegíteni. A már említett sportágak mellett tenisszel is foglalkozott és még ma is aktívan műveli ezt a sportágat. Hobbija az utazás. Az elmúlt félévszázadban nem kevesebb, mint 22 ország 43 városába sikerült eljutnia. Pedagógus, edzői és sportvezetői munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el.

A maratoni hosszúságúra nyúlt előadása végén családjáról is szeretettel beszélt. Feleségével 54 éve boldog házasok, fia, lánya és családja, az unokák sok örömet szereznek számára. Előadását fia „Egyetlen élet” című versével zárta, melyet a jelenlévő szerző szavalta el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában