Horgász

2023.11.18. 19:13

Sporthorgász szakkörök a vasi iskolákban - Elméletben és gyakorlatban is megtanulják az alapokat

A Magyar Országos Horgász Szövetség támogatásának köszönhetően 83 fő iskolás korú gyermek vehetett részt az iskolai sporthorgász szakkörökön 2022/2023-as tanévben, Vas vármegyében.

Cseh-Egyed Bernadett

A MOHOSZ első alkalommal a 2019/2020-as tanévre hirdette meg az iskolai sporthorgász szakkörök támogatását: ekkor a szakkörök megtartásához szükséges oktatási anyagokat, valamint a gyakorlati oktatáshoz szükséges horgászcikkeket biztosították, továbbá anyagi támogatásra is lehetett pályázni a közreműködők személyi juttatásának a részleges díjazására. A 2022-ben 67 iskolai szakkörpályázat futott országosan, ebből hat Vasban.

A foglalkozások alkalmával megismerkedtek a résztvevők a horgászat történetével, szabályaival és a szükséges horgászokmányokkal; a gyermekhorgászokra vonatkozó speciális és Vas vármegyei szabályokkal; különböző horgászbotokkal, orsókkal és ezek használatával; horgászathoz szükséges egyéb kellékekkel, mint úszók, súlyok, ólmok és különböző etetőkosarak felszerelésével; a különböző halfajokkal, életmódjukkal, táplálkozásukkal, a halak fő jellemzőivel, hogy melyik mi alapján különböztethető meg más hasonló haltól, valamint az őshonos, invazív és idegenhonos halfajokat is számba vették a szakkörvezetők. Természetesen a gyakorlati feladatok sem maradhattak el: az etetőanyag keverés, a célba dobás, valamint a szakkörök zárásaként a horgászbemutatók és a közös horgászat színesítette az órákat.

Az előző tanévben horgászvizsgára is sor került a szakkörök zárásaként Celldömölkön. Sárváron záró program volt Balogh Áron method feeder válogatott versenyző élménybeszámolója, amelyet a dél-afrikai Method Feeder világbajnokságról tartott, valamint a feederbotos horgászat alapjait is ismertette a gyerekeknek.

A 2023/2024-es tanévben Celldömölkön, Győrváron, Rábapatyon, Répcelakon, Rumban, Sárváron indul várhatóan sporthorgász szakkör, melyre szeretettel várják az érdeklődő fiatalokat az iskolai keretek között. - A szakkörökön a horgászati alapismeretek mellett sok-sok élménnyel gazdagodnak a gyerkőcök, reméljük, hogy aktív horgászként vagy versenyzőként üdvözölhetjük őket a vasi vizeken a jövőben - mondta Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában