Vízilabda

2024.01.07. 16:58

Georgia fejet hajtott - A zágrábi és a hollandiai Eb-n küzdenek vízilabdázóink

A horvátországi a 36. férfi vízilabda Európa-bajnokságon válogatottunk Georgia ellen könyvelhette el első győzelmét, míg a Hollandiában zajló 20. női vízilabda Eb-n első két meccsét elveszítette nemzeti együttesünk.

Sütő Dániel

Forrás: MTI

A horvátországi 36. férfi vízilabda Európa-bajnokság B-csoportjának 1. fordulójában vereséggel kezdett a magyar válogatott, amely 8-10-re kikapott a görögöktől. Szombaton Georgia ellen javíthattak a mieink második csoportmérkőzésükön. 

Magyarország–Grúzia 15-11 (5-2, 4-3, 4-6, 2-0). Zágráb, férfi európa-bajnoki vízilabda-mérkőzés, vezette: Matijasevics (montenegrói), Copic (horvát).

Magyarország: Gyapjas V. – Fekete G. 1, Vigvári Vi. 3, Tátrai D. 3, Molnár E., Burián 2, Pohl. Csere: Nagy Á. 4, Kovács P., Varga V. 1, Vismeg Zs. 1, Szeghalmi. Szövetségi kapitány: Varga Zsolt.

Grúzia: Razmadze – Ahvldiani 3, Jelaca, Jahaja, Magrakvelidze 2, Imnaisvili 1, Vaszics 2. Csere: Dadvani 1, Susiasvili, Bitadze 1, Dzihciarenka, Pjesivac 1. Szövetségi kapitány: Dejan Sztanojevics.

Rosszul kezdődött, de annál jobban folytatódott magyar szempontból a találkozó. Ami a vb-ezüstérmes görögök ellen nem működött, az Georgia ellen igen, azaz a fórokat jó százalékkal használta ki a válogatott, így három góllal elhúzott az első negyedben. Hatékonyan védekezett Varga Zsolt legénysége, magabiztosan őrizte előnyét, amit akár növelhetett is volna. Fordulás után kissé fellazult a magyar védekezés ám az időkérés segített és gyakorlatilag három perccel a vége előtt eldőlt a meccs. A mieink hétfőn 19 órakor Olaszországgal csapnak össze. 

A csoport állása: 1. Olaszország 6 p., Magyarország 3, Görögország 3, Georgia 0. 

A női hollandiai vízilabda Európa-bajnokságon igazi nagyüzem van. A magyarok a görögök elleni nyitómeccsüket két góllal veszítették el. 

Görögország–Magyarország 14-12 (4-4, 2-2, 3-4, 5-2). Eindhoven, női európa-bajnoki vízilabda-mérkőzés, vezette: Ferrari (olasz), Colominas (spanyol).

Görögország: Diamandopulu – Eleftheriadu 2, Ninu 2, E. Plevritu, Xenaki 2, Hidirioti 1, M. Plevritu 2. Csere: V. Plevritu, Eliniadi, Aszimaki, Janopulu 4, Patra 1. Szövetségi kapitány: Alexia Kamenu.

Magyarország: Magyari A. – Szilágyi D., Keszthelyi 3, Tiba, Parkes, Garda 3, Vályi V. 1. Csere: Rybanska, Gurisatti 1, Leimeter 3, Kuna 1, Mahieu. Szövetségi kapitány: Cseh Sándor és Mihók Attila. 

Szoros játékot hozott az első negyed, gólra gól volt a válasz. A második etapban támadásban elakadt a magyar csapat, a görögök pedig kettővel elléptek, ám a félidő végére sikerült egalizálnia nemzeti együttesünknek. Fordulást követően az első két magyar támadás emberelőnyben kimaradt ugyan, de a negyed így is magyar előnnyel zárult. Egylabdás meccsnek tűnt a kiélezett csörte, ám egymás után két támadásból is gólt lőttek a görögök, míg a mieink a találkozó legfontosabb szakaszában hibáztak a legtöbbet.

Hollandia–Magyarország 14-11 (4-1, 1-3, 5-4, 4-3). Eindhoven, női európa-bajnoki vízilabda-mérkőzés, vezette:: Schwartz (izraeli), Uhlig (német).

Hollandia: Aarts – B. Rogge 1, Van der Sloot 3, Keuning 1, Sevenich, Van de Kraats 2, Sleeking. Csere: Wolves 2, Van der Weijden 1, Moolhuijzen, Ten Broek, L. Rogge 4. Szövetségi kapitány: Evangelosz Dudeszisz.

Magyarország: Magyari A. – Szilágyi D. 1, Rybanska, Keszthelyi 3, Mahieu, Garda 3, Vályi V. Csere: Leimeter 1, Parkes 1, Gurisatti 1, Faragó K. 1, Szabó N. Szövetségi kapitány: Cseh Sándor és Mihók Attila.

A hollandok komoly bírói támogatással gyorsan 5-1-es előnybe kerültek, és bár a magyarok többször is egy gólra felzárkóztak, egyenlíteni nem tudtak. Ez azt jelenti, hogy amennyiben ma este legyőzi a magyar csapat a horvátot, harmadik helyen zár, így hétfőn a negyeddöntőbe jutásért is medencébe kell ugrania. A Magyarország-Horvátország találkozó 20 órakor kezdődik. 

A csoport állása: 1. Hollandia 6 p., 2. Görögország 6, 3. Magyarország 0, 4. Horvátország 0.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában