Szombathelyi Haladás

2024.02.03. 08:30

Homlok Zsolt: sikeres csapatot akarunk létrehozni - minden, ami elhangzott a Haladás szurkolói ankétján

Megtartotta a tavaszi szezon előtti szurkolói ankétját a Szombathelyi Haladás NB II.-es labdarúgócsapata.

Pum András

Fotó: © Cseh Gábor

A Haladás Sportkomplexum konferenciatermében rendezett csütörtöki szurkolói ankéton a Szombathelyi Haladás NB II.-es labdarúgócsapatának részéről Homlok Zsolt többségi tulajdonos, Szántó Erzsébet ügyvezető igazgató, Szántó Csaba szakmai vezető, Aleksandar Jovic vezetőedző, Rúzsa Iván és Bosnjak Predrag másodedző, Rácz Barnabás csapatkapitány, az újonnan igazolt Erdei Carlo, valamint a Haladás Viktória női labdarúgócsapatától Markó Edina vezetőedző és Balogh Henrietta csapatkapitány vett részt. Homlok Zsolt az ankétot megelőzően végigsétált a drukkerek között és mindenkit egyesével külön köszöntött.  Az ankétra körülbelül félszáz szurkoló látogatott el.

Először Jagodits Zsuzsa kommunikációs vezető köszöntötte a szurkolókat, majd átadta a szót:

- Jómagam 2006 óta, fiam révén kerültem közel a pályához, azóta is itt vagyok. Majd 2013-ban elnökségi tagként kezdtem a munkát a Haladásnál - mondta Homlok Zsolt. -  Már 2012-től a Swietelsky Vasúttechnika ügyvezetőjeként, majd 2017-től saját vállalkozásaim révén támogatóként álltam a klub mellett. 2019-ben kialakult egy helyzet a Haladás körül, ekkor már folyamatosan kaptuk a megkeresést, majd 2022 július 1-jén bevásároltam magamat a klubba. 

Hangsúlyozom: ez egy üzleti döntés volt, nem Mészáros Lőrinc vejeként, hanem Homlok Zsoltként, Vas vármegyei vállalkozóként érkeztem. Aki itt dolgozik, itt éli az életét, itt építette a vállalkozásait. A befektetéseknek vannak kockázatai, ezekkel az elmúlt év végén is szembesültünk. 

A Haladás Labdarúgó Kft. egy üzleti vállalkozás, ami éves szinten nagyságrendileg 1 milliárd forintos költségvetéssel működik. Ebben a vállalkozásban két tulajdonostársam van, az Illés Akadémia és a szombathelyi önkormányzat. Az Illés Akadémia tartja magát a hosszútávú szakmai megállapodásokhoz. Az a támogatás, amit a város ad a Haladásnak, kevesebb mint az üzletrésze. Míg jómagam éves szinten teljesítem a 80%-os üzletrészemnek megfelelő hozzájárulást.

Séllei Árpádnak ezúton is szeretném megköszönni, amit a Haladásért tett, nagy szerepe van abban, hogy most egyáltalán itt lehetünk. Sok sikert és erőt, egészséget kívánok neki! Visszatérve a Haladásra: sikeres csapatot akarunk létrehozni. Ezért vásároltam meg a klubot, de ehhez idő kell. Tisztában vagyok azzal, hogy ez a befektetés öt-tíz éven belül térülhet. Erről voltak nyilatkozataim, nem változtak a céljaim, szeretném oda juttatni ezt a klubot, ahova tartozik. Szántó Csabát azért kértem fel erre a feladatra, hogy a szakmaiságot fejlessze és integrálja a szombathelyi labdarúgó egyesületeket, az ott felcseperedő játékosokat. A Haladás VSE-ben megmutattuk az elmúlt tíz évben, hogy ha az ember dolgozik, van eredmény. Jó példa erre a futsalcsapat. Amikor tíz éve felkértek, hogy támogassam a csapatot, megkérdeztem, hogy mi a cél? Mondták: bajnoki címet akarnak nyerni. Ez sikerült, de ebben rengeteg idő és energia van. Nem az a tulajdonos vagyok, aki azért hordja ide a pénzét, hogy eltapsoljuk. Értéket csak munkával lehet teremteni. Ez kell, hogy legyen a filozófiája a Haladásnak. 

- Szántó Erzsébetet és Szántó Csabát bíztam meg azzal, hogy a céljainknak megfelelően értéket teremtsen. Ez vonatkozik a klub minden szintjére. Vallom, ha az ember dolgozik, vannak eredmények. Ehhez kérem a szurkolók támogatását, hogy ellátogatnak a mérkőzésekre, elhozzák barátaikat, gyermekeiket, még ha éppen nehezebb időszakát is éli a klub. A kudarcokat is együtt éljük meg, mert mindannyiunk közös szívügye a Haladás.

- Fél éve, a legutóbbi ankéton elmondtam, elindulunk egy új szakmai úton, célunk, hogy a Szombathelyhez kötődő játékosokat visszahozzuk, az Illés Akadémiával pedig magasabb szinten működjünk együtt - mondta Szántó Csaba. – A játékfilozófiában bátor támadófutball a célunk, ősszel ezt megpróbáltuk, tudjuk, nem mindig párosult eredménnyel. De erről az útról nem fogunk letérni, a tavaszi szezonban is ez a célunk. A keretünk még nem végleges, de a jelenlegi állomány alkalmas céljaink eléréshez – az első hatban akarunk végezni. Azt akarjuk, hogy az eredménytől függetlenül tavasszal úgy menjenek haza a szurkolók, hogy tudják, lássák és érezzék, a játékosok mindent megtettek a pályán.

- Örülök, hogy újra találkozunk - mondta a szurkolóknak Aleksandar Jovic. – Az utolsó hétben járunk a felkészülésben, betegségek, sérülések sújtották a csapatot, de lassan mindenki visszatér a hiányzók közül. Ami a játékot illeti, próbálunk majd továbbra is magasan letámadni, dominálni, sok futás, sok intenzitás, sok kapuralövés a célunk – a legfontosabb persze az, hogy nyerjünk. A játékosok ősszel minden meccsen a maximumot adták – ez szerintem elvitathatatlan. A fiúk hisznek a játékfilozófiában, hisznek abban, hogy így eredményeket tudunk elérni. Ami a keretet illeti, néhányan távoztak és igazoltunk is egy játékost. Még van jónéhány nap az átigazolási szezonból, szeretnénk tovább erősíteni. Szeretek fiatal futballistákkal dolgozni, a huszonhármas keretből nyolcan 2004-es és fiatalabb születésűek.

- Kaptam egy ilyen lehetőséget, hogy a klubnál maradhatok - tudtuk meg a télen visszavonuló és szakmai stábhoz csatlakozó Bosnjak Predragtól. – Volt, hogy nem ment a játék a meccseken, de mindig végigküzdöttem, hajtottam. Ezt a mentalitást próbálom visszaadni a fiúknak.

- Gőzerővel készülünk a rajtra, jól sikerült az edzőtábor, jó pályákon, jó időben edzettünk - mondta Rácz Barnabás. – Próbáltuk a játékunkat tovább csiszolni és új elemeket beletenni. Az első bajnoki nagyon fontos, így mindenképpen nyerni akarunk. Jó a hangulat, szeretnénk a hazai pálya előnyét kihasználni.

- Remek körülmények vannak Szombathelyen, az öltözőben is jól érzem magam – fogalmazott a télen igazolt Erdei Carlo. -  Nem szeretnék ígérgetni, inkább a pályán szeretném megmutatni mit tudok, gólokat, gólpasszokat várok magamtól.

- Elindultunk egy új úton, alapjaiban kellett újjáépíteni a csapatunkat – mondta Markó Edina, a Haladás Viktória vezetőedzője. - Tíz akadémista szerepel a felnőttcsapatunkban. Fontos az eredmény, de az is, hogy a fiatalok megkapják a játékperceket. Hatodik helyen állunk, de szeretnénk előbbre lépni. Tehetséges játékosokkal dolgozhatom: büszke vagyok a lányokra, motivált labdarúgókkal dolgozhatok. A Magyar Kupában szeretnénk minél tovább jutni, hosszú távon pedig szeretnénk egy nagyon erős csapatot építeni. Csakúgy mint a fiúk, mi is a munkában hiszünk. A lányok nagyon akarnak bizonyítani a meccseken - szeretettel várunk benneteket a mérkőzéseinken.

- A felkészülés közepén vagyunk, kemény munkát végzünk, szeretnénk ebből profitálni. Napi két edzésünk van, mindent megteszünk, hogy a Haladás Viktória olyan helyet foglaljon el a tabellán, ami méltó a nevéhez – mondta Balogh Henrietta, a Haladás Viktória csapatkapitánya.

Ezt követően kezdődött a kérdezz-felelek, ami az ankét nagy részét kitette

-  Hatvan éve vagyok Haladás-szurkoló, nemrég olyan hírek terjedtek, hogy a Hali megszűnik – mondta egy régi Hali-szurkoló. - Szerintem meg a Haladás volt, van és lesz - én meg ebben hiszek. Ha az első tízben végez a csapat, én már annak örülnék.  

Milyen a gazdasági helyzet? Mennyire stabil a klub helyzete?

- Az elmúlt időszakban kialakult egy krízishelyzet, de köszönet a klubnál dolgozóknak a türelmükért és lojalitásukért – mondta Homlok Zsolt. - Aztán voltak médiorgánumok, amelyek negatív kampányt folytattak ellenünk, ez nem tett jót a Haladásnak. Hangsúlyozom, a helyzet stabil, a fizetéseket jogszerűen elutaltuk. A saját vállalkozásom mellett támogatókat is tudtam hozni a klubhoz, akik hamarosan láthatóak a mezeken. Több lábon kell állnia a Haladásnak. Amíg én tulajdonos vagyok, még egyszer ilyen helyzet, mint a közelmúltban volt, nem fordulhat elő.  A Haladás mindig is nevelőklub volt, a klubfilozófiánk nem változott, elsősorban a saját értékeinkre szeretnék támaszkodni. 

 Mi a helyzet a fiatalokkal? Nem érzem meghatározó játékosoknak őket. 

- Mohos Barnabás, Szvoboda Dániel, Horváth Arnold U19-es válogatottak és ott van a kapus Kostyák Rajmund is - mondta Szántó Csaba. - Fontos szerepük van a fiataloknak.

Ki fog gólt rúgni?

- Centerben, Kelemen, Pintér és Katona bevethető, megvan bennük a potenciál. Csakúgy mint Szijjártóban, sajnos ő sokáig sérült volt - fogalmazott Szántó Csaba. - De a széleken futballozóktól is várjuk a gólokat, hiszen ez egy csapatjáték.

 Miért nem lehet a városban lévő nagyvállalatokat a csapat mellé állítani?

- Az összes multinacionális óriáscéget megkerestük Szombathelyen, összeségében elmondható, hogy ezek a döntések nem helyben dőlnek el. Akadt, amelyik azt mondta nem finanszíroznak profi klubokat. Mások pedig csak egy bizonyos sportágat támogatnak a tulajdonosi policy alapján - tudtuk meg Homlok Zsolttól.

 A Haladás-ZTE meccsen rengeteg néző volt, 7000 szurkoló jött ki a stadionba. Szombathelyen van igény a jó focira!

- Így van, mi ezért dolgozunk, hogy ennyi szurkolót lássunk a lelátón - szögezte le Homlok Zsolt. 

Pirotechnikát miért nem lehet alkalmazni? Más kluboknál találnak kiskapukat.

- Vannak a meccsrendezésének szabályai, mit lehet, mit nem – mondta Szántó Erzsébet. - Meg van kötve a kezünk, betartjuk az MLSZ szabályait, nem szeretnénk komoly büntetéseket kifizetni. 

Jancsó miért nem kap több lehetőséget, Nyírit miért cserélik le olyan gyakran? 

- Amikor Jancsó júliusban visszajött, sérülése után nem volt jó állapotban, majdnem egy évet nem játszott - mondta Jovic. - Az elmúlt fél évben nagyon jó volt a munkamorálja. Hogy kap-e több lehetőséget, az csak tőle függ. Nyíri sokat fejlődött, a csapat fontos tagja. Nem hiszem, hogy túl gyakran lecserélném.

Ha igazolunk, olyat hozunk, akiért fizetni kell, vagy inkább ingyen igazolunk? Nyáron miért engedtük el Csilust?

- Olyan játékost szeretnénk hozni, aki erősítést jelent, függetlenül attól, hogy kell-e fizetni érte vagy sem - mondta Szántó Csaba. -. Csilusnak lejárt a szerződése a nyáron, szakmai indokok alapján döntöttünk így. Az ő posztján ott van Zvekanov és Szakály is.

A gyengébb csapatok ellen nem ment a játék. Nem megbántva az ellenfeleket, de szinte libalegelőkön kaptunk ki.

- Tudjuk, nem csak az előttünk lévő csapatokat, hanem a mögöttünk állókat is meg kell vernünk – jelezte Rácz Barnabás. 

Miért nem fizettünk legalább egyhavi bért a három távozó játékosnak, hogy ne menjenek el?

- Krízishelyzet volt, azt a döntést hoztuk, hogy nincs egyéni érdek, hanem csapatban gondolkodunk – mondta Homlok Zsolt.

- Vagy mindenki kap fizetést, vagy senki – tette hozzá Szántó Erzsébet. – Még úgy is, hogy tisztában voltunk vele, mivel ingyen távoztak, anyagi kár ért minket, ezt kár tagadni. De nem tehettük meg a többiekkel, hogy őket nem fizetjük ki, a három labdarúgót pedig igen. Egyébként akkoriban a klubnál senki sem kapott fizetést - természetesen én sem. Egy erkölcsi döntést hoztunk, nem anyagit a három labdarúgóval kapcsolatban. De nem szeretném, ha bántanánk azokat, akik elmentek. Volt egy jogi lehetőségük, hogy távozzanak- éltek ezzel.

Ha az NB I-ben bajnokok leszünk, megígérem, hogy szobrot állítok Önnek - jelezte egy szurkoló Homlok Zsoltnak.

Van-e már vasárnapi kezdőcsapat?

- Még vannak olyan dolgok, amiket át kell gondolnom, Pintér Filip például beteg volt, most tért vissza – mondta Jovic. – De a kezdőcsapat 90%-a már összeállt a fejemben.

Végezetül, a több, mint kétórás szurkolói ankét zárásaként Jagodits Zsuzsa megköszönte a szurkolóknak, hogy eljöttek és jelezte: találkozunk vasárnap a stadionban!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában