Strongman Champoins League

2024.03.07. 13:54

Európa legerősebb emberei vívnak meg Szombathelyen

Nem mindennapi versenynek ad otthont május elején Szombathely, hiszen városunkban rendezik meg a kétnapos Strongman Champoins League-t, amely az erős emberek Európa-bajnoksága lesz. Az esemény részleteit sajtótájékoztatón ismertették a Városházán.

Sütő Dániel

Forrás: VN/Szombathely MJV/Lutor Katalin

Vas vármegye székhelyén lüktet a sport- és a kulturális élet, a programok széles palettáját színesítheti a közeljövőben megrendezendő erős emberek Európa-bajnoksága, amelyet két napon keresztül két különböző helyszínen bonyolítanak le. László Győző, a város sportért is felelős alpolgármestere elmondta, Tóth Kálmán bizottsági elnökkel történt egyeztetés során nem volt kétség afelől, hogy ezt a rendezvényt támogatnia kell az önkormányzatnak. Az alpolgármester szerint akkor működik jól mindenfajta sport- és egyéb rendezvény, ha azok mögött van egy jó szakmai háttér, van hozzá önkormányzati együttműködés és természetesen támogatók is. 

A város képviseletében, Tóth Kálmán, a Városstratégiai, Idegenforgalmi és Sport Bizottság elnökeként kiemelte, hogy ahogy eddig, úgy ezután is a nagy hagyományokkal rendelkező, valamint hagyományteremtő rendezvényeket szívesen támogatja Szombathely, illetve felhívta a figyelmet arra is, hogy a meghirdetett pályázatok már elérhetők a városi sportszervezetek számára.

A Prémium Média & Sport Management Zrt. hosszú évek óta elkötelezett híve az erősport és ezen belül a strongman sportág fejlesztésének, népszerűsítésének. Hosszú évek munkájával sikerült elhozni Szombathelyre ezt a színvonalas, rangos versenyt. A cég ügyvezetője, Botka István szerint azonban a kapcsolati tőke mit sem érne a rendezvény szervezése szempontjából, ha nem lenne itt helyben egy olyan ember, aki már versenyzőként és szervezőként is bizonyította rátermettségét. Ő nem más, mint Gadó András, akinek személye a biztosíték a maradandó élményre, és magas színvonalra.  

- 2011-ben rendeztem meg az első erősember versenyt Szombathelyen - idézte fel Gadó András. - Aztán 2019-ben szerettük volna kicsit megreformálni ezt a sportágat és megalapítottam az Erősember és Erősport Ligát. Az elmúlt öt évben számos rangos versenyt sikerült Szombathelyre hozni, lehetett az könnyűsúlyú magyar bajnokság, Európa Kupa vagy éppen a kamionhúzó sorozatok. 

A mögöttünk álló 6-8 év sikereivel, tapasztalataival mertünk a városvezetés elé állni és támogatását kérni, hogy újabb szintet léphessünk előre. Ez az egyik legfőbb célja az Európa-bajnokságnak, amelyen 20 versenyző vesz majd részt, országonként kettő, de Magyarország szervezőként három erősembert nevezhet a viadalra. A kétnapos versenynek május 3-án Szombathely Fő tere, május 4-én délután pedig a Szombathely Center előtti tér ad otthont. A két nap során 3-3 versenyszámot teljesítenek a résztvevők. Lesz kamionhúzás, rönkhúzás, vegyes szám (ezek a Fő téren), illetve autófelhúzás, betonhordó verseny, és súlytartás (másnap a centernél).

A nevezés jelenleg is zajlik, a szervezők a korábbi tapasztalatok alapján Ausztriából, Finnországból, Angliából, Skóciából, Ukrajnából és Romániából is várnak nevezőket.

Az első három Eb-helyezett pénzjutalomban részesül, egyúttal ők ezzel kvalifikálják magukat a nyári finnországi világbajnokságra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában