Hétvége

2009.05.09. 02:26

Művészváró Calabriából

Nagyvonalú, mondhatni párját ritkító ajánlatot tett a napokban Calabria tartomány Rende városának professzora, Rocco Turi: családi örökségét, egy olajfaligetben lévő házat szombathelyi, vasi alkotóművészeknek szánja, ők használhatnák.

Kozma Gábor

Rocco Turi nem ismeretlen a szombathelyi közönség előtt, hiszen Stone (Kövek) című, képtáras kiállítása pár éve nagy siker volt. Több mint húsz éve rendszeres és aktív résztvevője a Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetemnek, ezer szállal kötődik hozzánk. Az olaszországi, Calabria déli tartomány Rende városának lakójaként a helyi egyetemen oktat. A Reggio Calabriába vezető autópálya mentén lévő települést 30 ezren lakják, az egyetemisták száma szintén 30 ezer. Vagyis minden lakosra egy diák esik. Ez nagyon jó dolog nekünk, hiszen fenntartják a vendéglátást, a kereskedelmet, nincs probléma a szálláshelyekkel , mondta el érdeklődésünkre Umbreto Bernaudo polgármester, aki támogatja Turi úr törekvéseit.

A szociológiát művelő férfiú hazájában ismert író, újságíró is.Többször került országos lapok címoldalára, kiváltképp az Aldo Moro meggyilkolását követő, prágai oknyomozó riportjaival. Szenvedélyes gyűjtő, kiváló borász, a magyar kultúra nagy tisztelője. Rendében találkoztunk, ahonnét a négyezer lakosú szülővárosába, Amendolarába hajtottunk. A Jón tenger partján lévő település a múlt századfordulón nagy szegénységet élt át, a lakosság többsége Argentínába vándorolt ki. A kapcsolatokat máig ápolják. Lginkább a professzor édesanyja, a 86 éves, rendkívül aktív Antonietta Turi révén, akinek verseit dalba és imába fogalták a kivándoroltak. Máig él az a hagyományuk is, mellyel Szent Vince előtt hódolnak. Április végén nagy tüzeket gyújtanak és ünnepelnek. Emlékezvén évszázadokkal előtti, esőért könyörgő imájukra, amit a szent meghallgatott és termékeny felhőket küldött. Lett eső és vele kenyér...

Csapadékból ottjártunkkor szintén jól álltunk, földcsuszamlásokat is látva. A rendezett, olajfaligetekkel bőven tarkított, az olasz katolikus hagyományokat sziklaszilárdan őrző tartomány és városka (nem látni erotikus tartalmú hirdetést, plakátot, a kávéházak és a lottózók viszont mindig tele) fontos eseménye volt Rocco Turi múlt heti bejelentése. A tengertől mindössze pár száz méternyire lévő, családi tulajdonú olajfaültetvényen elterülő nagy házát ajánlotta fel vasi művészek alkotóműhelyéül. Úgy gondolom, hogy kellő komfortosítás után akár több ember is ellehetne itt, alkothatna. A létrehozott műveket, szobrokat, fafaragásokat, más tárgyakat pedig a kertben helyezhetnénk el. Amolyan szabadtéri szoborparkra gondolok , közölte a helyszínen, majd bemutatta a területet.

A ház jó állagú, könnyen megközelíthető, de belső felújításra szorul. Alkotásra kiválóan alkalmas a hely. De miért az ajánlat? Rocco Turi: A magyar kultúra h áza, így nevezném el, s benne akár kiállításokat is rendezhetnénk. Nagyon megszerettem Szombathelyt, számos barátom él ott, közte művészek is. Úgy vélem, a távolság nem akadály, a kultúra, a művészet minden bajt legyőz. Ezekben az időkben pedig különösen fontos együtt lennünk és alkotnunk .

Az ajánlatról megkérdeztünk itthoniakat is. Dr. Ipkovich György szombathelyi polgármester ismeri Rocco Turit, a vasi város kulturális nagykövetének tartja. Olyan embernek, aki sokat tett Szombathely olaszországi népszerűsítéséért. Nem nekünk kell most választ adnunk, ez a művészek dolga. Ha elindul a folyamat, mögé állhat a város . , a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) vasi vezetőjét kellemesen lepte meg a hír. Nagylelkű ajánlat, tanulmányozni fogjuk tagtársaimmal. A nemzetközi művésztelepek együttműködése eddig kölcsönösen gyümölcsöző volt. Várjuk a találkozást Rocco Turi úrral . Hasonló véleményen volt Gálig Zoltán, a Szombathelyi Képtár igazgatója is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!