Hétvége

2009.10.17. 12:28

Turistaattrakció Szombathelyen: Vásáry Tamás operával tenné vonzóvá a várost

VN - Múlt kedd esti, nagy sikerű koncertje után készítettünk interjút Vásáry Tamással, aki egy évig a Savaria Szimfonikus Zenekar tiszteletbeli zeneigazgatója.

Vas Népe

- Remélem, hogy a zenekarnak megy jól, de azt, hogy idejöttem, Mérei Tamásnak köszönheti a zenekar. Kitűnő zenész, hallottam egy szólóestjét, amikor megtudtam, hogy zenekart is irányít, elcsodálkoztam. Valójában a világ élvonalában lenne a helye. Mindig mondom a növendékeimnek, hogy a karrier és a tudás nem áll arányban egymással. Schubert teljes ismeretlenségben hunyt el, Bartók majdnem éhenhalt - és még sorolhatnám. A tudás olyan, mint egy zseton, amivel el lehet menni a kaszinóba játszani. De nem lehet tudni, hogy elveszíti az illető, vagy pedig hatalmas összeget nyer vele. Sors, véletlen vagy Isten, aki dönt, nem tudom. De ez játssza a legnagyobb szerepet. Egyszer olvastam egy statisztikát a Time magazinban, azt bizonyította be, hogy kétszáz egyformán kitűnő koncertzongorista közül legfeljebb egy lesz, aki meg is tud élni ebből. Miért pont az az egy? De visszatérve a kérdésre: Tamásnak ott a helye bárhol a világ élvonalában, ugyanakkor jó menedzser is. Amikor megismertem, azt mondtam magamban, ebből lehet valami. Kis helyeken is lehet nagy dolgokat csinálni, erre számos példa van ma a világban.

- Milyennek tartja a szombathelyi zenekart?

- A néhány nap alatt, amit velük együtt töltöttem, kiderült, hogy a világszínvonalat képviselik. Egyik pesti zenekarral sem cserélném el. Ha ez így van, akkor már két dolog stimmel: a zenekar és az igazgató. A harmadik a helyi politikai akarat, amivel - és erről meggyőződtem az előbb magam is - szintén nincs semmi baj.

- Mi lenne az elképzelés ezzel a zenekarral itt, Szombathelyen?

- Itt minden adott arra, hogy lehessen valamit csinálni. Konkrétan operára gondolok. Húszéves koromban úgy volt, hogy az Operaházba kerülök, és ott fogok dirigálni. De el kellett hagynom az országot édesapám miatt, aki politikus volt, és börtönbe is zárták. Ha nem kell elmennem az országból, ma ott vagyok az Operházban. Azóta is állandóan az opera volt az álmom. Kiderült, hogy Tamásnak is ez a kedvenc műfaja, egy újabb érv az együttműködésünk mellett.

- Az operáról azt tartják, hogy drága dolog.

- Igen, drága dolog, de Szombathely lehetne egy olyan turistaközpont, ahol operákat rendeznének a római kövek között. Ez adhatna egy olyan vonzerőt a városnak, mint semmi más. Például Veronába minden nyáron az egész világról jönnek az emberek az operaelőadások miatt. Ilyen hely Salzburg is, amely egy kis város, és ma a világ zenei központja. Miskolc a hazai példa, amely egyáltalán nem szép hely. Én korábban arra gondoltam, a Balatonon lehetne vízi színpadon operát rendezni. Ha adott egy gyönyörű természeti környezet, teljesen mindegy, hol van, oda fognak menni az emberek, ha ott történik valami, mondjuk, operaelőadás. Nemrég Fekete János mondta (a jegybank egykori alelnöke - a szerző), hogy Magyarországnak nem lennének gazdasági problémái, ha kihasználnánk azokat az adottságokat, amelyek adottak itt: a mezőgazdaság, a víz, a turizmus és a kultúra. Ez a négy legfőbb érték szerinte. Tetszett ez a kijelentése, szimpatikusak a gondolatai. A kultúrára nem úgy kell tekinteni, mintha hab lenne a tortán vagy egy felesleges luxus. A kultúra turistaattrakció, ezt ki kell használni. Itt van a közelben Kőszeg, Bük, úgy hallottam, új víztározók épülnek, amelyeket, illetve környezetüket is ki lehetne használni arra, hogy operát rendezzünk. Akár vízi színpad is épülhetne, ez olyan látványosság lenne, amelyre jönnének a turisták. Ma az opera jelenti a jövőt a komolyzenei világban, éppen ezek miatt az okok miatt. És Szombathely is bekerülhetne ilyen módon a zenei körforgásba magyar vidék városként.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!