Hétvége

2011.08.20. 11:16

Augusztusi történelem

Két időpont, két nagy csatavesztés, két nagy tragédiája a magyar népnek. Lényeges eltérés van azonban a két vereség között, melyet nem magyaráz a kettőjük között lévő 571 év sem.

Szentlôrinci H. Sándor


955-ben a magyar veszteség mintegy ezer fő volt, míg 1526-ban 14-15 ezer. Mindkét létszámvesztés a maga idejében jelentős volt. 955-ben a magyar csapatok – zsákmányszerző kalandozásuk során – idegenben kerültek nehéz helyzetbe, míg 1526-ban a támadó török hadak ellen kellett volna az országot már jóval az ország határain belüli csatában megvédeni. Míg 955-ben csak a kalandozásban résztvevőket (törzseket) fenyegette közvetlenül veszély, addig 1526-ban a vereség az ország romlásának kezdete lett. A 955. évi vereség ráeszméltette a magyar vezetőket arra, hogy változtatni kell az addigi taktikán, végleg le kell telepedni, rá kell térni a földművelésre, és el kell terjeszteni a katolikus hitet az országban, egy erős államot kell létrehozni, mert csak úgy maradhat meg ez a nép Európa népei palettáján. Az 1526-os vereség egy katasztrófa előszelét hozta. Meghalt a törvényes király, kettészakadt az ország: a nyugati részen és a Felvidéken a Habsburgok, a keleti részen és Erdélyben Szapolyai János uralkodtak. 1541-ben az ország közepén a töröké lett a hatalom, és így már három részre szakadt szegény hazánk. Szapolyai királysága fejében elfogadta a törökök alá rendelést is. A 955. évi tapasztalatokat Taksony (955-972), majd fia Gyeücsa (Géza) fejedelmek és végül Szent István király (szül: 969/970, meghalt 1038) 972-1038 közti uralkodása során hasznosította. Be kellett illeszkedni az akkori Európa népei közé, ha a magyarság meg akart maradni. Ez a felismerés vezette el I. (Szent) Istvánt államalapítói tevékenységéhez. Nem tudom, vajon a véletlen idézte elő, hogy államalapító királyunk halála (1038. augusztus 15.) is augusztus hónapra esik? Valójában ezt is tekinthetjük tragédiának. A sok vérrel és verítékkel létrehozott haza csaknem elveszett 1526-ban. 955-ig a magyarok nyilaitól rettegett Európa nyugati fele. 1526- ban (majd 150 évig) az ország vérrel áldozott azért, hogy Európa nyugati fele megmeneküljön a muszlim uralomtól. Érdemes ezekre a kérdésekre is emlékezni, amikor magyarságunkról teszünk tanúbizonyságot, megemlékezünk alkotmányunk ünnepéről és Szent István királyunkról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!