Hétvége

2012.06.30. 06:44

A reformátusoknak nemzetépítő erejük van

A körmendi református emlékzsinat fővédnöke dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke volt. A kétezer embert megmozgató eseményről kérdeztük.

Kozma Gábor

A konzervatív politikus, a Fidesz egyik alapítója már korábban jelezte, hogy szívesen eljön a körmendi emlékzsinatra, de csupán mint gyakorló református. A pápai illetőségű, ma Szigetszentmiklóson élő közéleti férfiúra láthatóan nagy hatást tett a helyiek szervezettsége. Jelesül az a tény, hogy a Szabadi István lelkész vezette csapat végig hibátlanul dolgozott. Ennek tudható be például, hogy a sportcsarnoki 40 Celsius-fokos melegben egyetlen ájulás, vagy rosszullét sem történt, mivel az aktivisták szinte mindenkit és azonnal elláttak ivóvízzel, frissítőkkel. Kövér László a Batthyány-kastély udvarából induló menettel tartott, majd részt vett a református templom falán elhelyezett emléktábla leleplezésén és a központi rendezvényen. A hivatalos zárás után, útban autójához többen megszólították, velük hosszasan beszélgetett. Néhány kérdés erejéig szívesen állt lapunk rendelkezésére. Elsőként arról érdeklődtünk, hogy számára mi volt az üzenete a körmendi, jubileumi találkozónak.

- Az összetartozást emelném ki, hiszen nemcsak a Kárpát-medencéből jöttek el ide, hanem azon túl is, például az Egyesült Államokból. Összetartozunk; a magyar nemzet egységes. Függetlenül attól, hogy akár óceánok, vagy politikai határok választanak el minket. Másrészt ez az együvé tartozás éppen az olyan közösségeken át létezik és hat, mint amilyen, a többi között, a református egyház is. Minden ilyen közösség erősítése azon emberek számára, akik ide tartoznak, egyúttal az egész nemzet erősödéséhez is hozzá járul. Nagy örömmel voltam itt és megtisztelőnek vettem a  fővédnöki felkérést. A pápai református templomban kereszteltek annak idején, kötődöm a dunántúli egyházkerülethez, még ha most Szigetszentmiklóson is élek.

A házelnök elmondta: öröm volt ennyi embert így, szeretetben együtt látni. Külön is kiemelte, hogy eljött az az idő, amikor az egyházak "merik megmutatni magukat".

- Ezt úgy értelmezem, hogy merik magukat akként felfogni, mint a polgári élet, létezés természetes részei. Büszkék lehetünk mindarra az értékre, amit a reformátusok több száz év alatt felhalmoztak.

Kövér László a körmendi református templomban nagy érdeklődést mutatott a helyi gyülekezet iránt. Szabadi István elmondta, hogy az itteni református közösség sok viharon ment keresztül, de végig kitartott, hitében erősödött.

- Példát mutató és hittel élő közösség: csakis ez lehet az út, s itt ilyen emberekkel találkoztam. Régen kitalálták  már a keresztyén egyházak, hogy alulról tud csak stabilan építkezni egy erős társadalom. Így minden közösségnek elsősorban magáról kell gondoskodnia, csak ezután jöhet külső segítés. Így épülhet fel egy nemzet is; olyan viruló közösségek révén, mint például a jubiláló körmendi gyülekezet.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!