Hétvége

2013.12.27. 10:13

Imatermet avattak a börtönben

Szombathely - Imatermet avattak a napokban a szombathelyi börtönben. Az imatermet dr. Veres András megyés püspök szentelte fel, majd karácsonyi szentmisét celebrált 170 fogvatartott és a dolgozók számára.

Nagy Ildikó

Az ünnepélyes alkalom  apropója - a karácsony misztériumán kívül - az volt, hogy hosszú hónapok lelkes munkájának eredményeképpen elkészültek a szombathelyi börtön imatermének üvegfreskói, illetve gyönyörű keresztúti stációi, amelyek mindegyike a fogvatartottak keze munkáját dicséri.

Négy ablakra kerültek fel Szűz Mária, Szent Adorján, Szent Márton, Szent Kvirin, Boldog Batthyány-Strattmann László, Mindszenty József bíboros, Brenner János és Boldog Ceferino alakjai. Mint azt tudjuk, Szent Márton Savaria szülötte volt, Szent Kvirin rövid ideig raboskodott, majd megtérítve őrzőjét, végül Savariában végezték ki.

 

A szombathelyi börtön új imatermét dr. Veres András megyés püspök szentelte fel (Fotó: Tánczos Mihály)

 

Szent Adorjánt szintén fogva tartották, majd kegyetlen módon vetettek véget életének. Mindszenty József bíboros Szombathelyen járt iskolába, majd meghurcoltatása során börtönbe vetették. Brenner János Szombathelyi születésű volt, iskoláit is itt végezte, majd Vas megyében gyilkolták meg, Boldog Ceferino spanyolországi cigány lókereskedő volt, aki szintén ártatlanul ült börtönben, később keresztény hite miatt kivégezték. Ő az egyetlen cigány származású boldoggá avatott az egyházban.

Dr. Veres András megyés püspök -  elfogadva a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet  felkérését -  áhitatos szentmisét mutatott be, elvitte a börtönbe Krisztus üzenetét, és kérte Isten áldását a fogvatartottakra valamint a személyi állományra, és ajándékként több bibliát adományozott az intézet számára, amelyet a rabok az imateremben haszonnal forgathatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!