Hétvége

2014.02.01. 16:33

Beck Zoli és József Attila, Radnóti meg Závada

Szombathely – Irodalom és zene mentén tehettünk a minap barangolásokat két fiatalember jóvoltából: Doma Bence és Puskás Mátyás Bájoló című sorozata első állomásán bájolta el a közönséget.

Ambrózai Zsuzsanna

Fiatalok, gimnazisták. Alkotnak. Tulajdonképpen tehetnék azt is, amit kortársaik zöme: „semmi különöset”. Ehelyett megkeresik a megyei könyvtár vezetőjét, és azt mondják, szeretnék megmutatni mindazt, amit már ez alatt a röpke idő alatt is magukba szívtak. Szerencsére nyitott ajtóval találják szembe magukat. Megy az ötletelés és megszületik a Bájoló című sorozat. Három állomása közül a héten lezajlik az első.

Teljesen megtelik a könyvtár előadóterme, fiatalok, idősebbek, szülők és tanárok, érdeklődők. Mindenki a fiúkra kíváncsi, s arra, hogyan talál rá a tízes évei végén járó fiatal a zené(lés)re és az irodalomra. Aki segít megválaszolni a kérdéseket, az Boros Ferenc, a Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtár dolgozója. Látszik, felkészült zenéből, irodalomból, és persze a srácokból is. Szó esik arról, ki mikor került kapcsolatba a muzsikával, a gitárral, beszélnek arról, hogyan csatlakozott hozzá mindehhez az irodalom.


A fiúk azt vallják, a zene nyelvén keresztül lehet megfogni a fiatalokat a lírának (Fotó: Ambrózai Zsuzsanna)


A fiúk azt vallják, manapság a zene nyelvén, nyelvével vagy éppen azon keresztül lehet megfogni a fiatalokat a lírának. Valamit elindít a lelkekben. A kijelentéseket senki sem vitatja. A közönség hallgat: szöveget, verset, zenét, dalt, mindent, ami a srácokból jön. Hallunk József Attilát, beszélünk Kosztolányiról, megénekelik Radnótit. Jön a csavar, ami nem más, mint a jelen. Pontosabban a kortárs. Feri ugyanis, miután megismertük a fiúk irodalmi példaképeit, azt mondja, jöhetnek a zenei „kolosszusok”. A repertoár széles, különböző (is): Lovasi Andrástól Beck Zolin át John Lennonig. Aztán egy idő után zene és – kortárs – irodalom is összekapcsolódik.

Beszélünk Závada Péterről, aki az Akkezdetphiai formáció oszlopos tagja, szövegírója. Igényes underground zene igényes, már-már irodalmi, művészi dalszövegekkel. Szó esik a slam poetryről (Závada kapcsán szinte kötelező), s azt is belecsempészik, lokálisan nem biztos, hogy azt jelenti ez a műfaj manapság, mint kellene. Beszélünk még arról, mit jelent a zene, aztán hallgatjuk is, csak úgy egy szál gitárral, kitárt szívvel. Pontosan úgy, ahogy a könyvtár is „befogadta” a fiatalokat, akiknek következő produkcióját február 11-ére datálhatjuk. Könyvtár – üzenik, hogy várnak minden lelkes fiatalt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!