Hétvége

2014.11.07. 21:25

Staféta Fasching Zsuzsannával

Hogyan hat a zene a testi-lelki egészségünkre? – kérdezte Falusi Anikó Fasching Zsuzsanna adjunktust, diplomás zeneterapeutát.

Simon Erzsébet

Rohanó, stresszes világunk néha váratlan krízishelyzeteket teremthet számunkra. Ilyenkor a zene gyógyírként hat. Elrendezi lelkünk rendezetlen útjait, és összhangba hoz minket önmagunkkal, lényünk legmélyebb és legmagasabb rétegeivel. Az érzelmeken keresztül jelentősen befolyásolja a szívműködésünket, vérnyomásunkat, légzésünket és az agyunk vérellátását. Szavak nélkül szól hozzánk. A „tartalmát" viszont mindenki személyesen éli meg. Ahol a szavak már nem képesek elérni a tudatot – például a kómában fekvő betegnél –, ott a zene még utat találhat magának. Meghallgatásakor átélhető a boldogság vagy a keserűség, a fájdalom vagy a gyönyör, a félelem és a biztonság, a gyűlölet és a szeretet. Úgy érezzük, megtisztulunk általa.

Kulcsár Lászlónétól, a Pálos Károly SzSZK vezetőjétől kérdem: A munkája területén melyik az a problématípus, amelyik a legmélyebben megérinti?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!