Hétvége

2015.01.02. 10:10

Az év madara, kétéltűje, fája, rovara

2014-ben is megválasztották az év madarát, kétéltűjét, fáját és rovarát.

Az év madara a búbosbanka. Ázsiában és Észak-Afrikában is fészkel, telelni Afrika középső részére vonul. A rétekkel, legelőkkel szomszédos öreg erdők lakója. Magyarországon márciustól szeptemberig tartózkodik.

Az év kétéltűje a dunai tarajosgőte. Ez a védett és Natura 2000 jelölőfaj hazánk egyik leggyakoribb gőtefaja. A faj megőrzésében kiemelt szerepünk van, mert Európában élő állományának 40 százaléka hazánkban található.

A kocsányos tölgy lett az év fája. Ez a laza, többnyire közepesen mély rétegű szikla- és vályogtalajokat, az enyhe teleket kedveli. Kedvező körülmények között akár 800–1000 évig is élhet. Áprilisban, májusban virágzik.

A Magyar Rovartani Társaság a nagy szentjánosbogarat választotta az év rovarának. Csoportosan él. Ivarérettséget 3 éves korban ér el. Csendes, meleg estéken a hímek világítva röpködnek, a nőstények a fű között világítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!