Hétvége

2015.01.02. 10:00

Szülinapjuk idén lesz

A Vas megyében élő legnagyobb művész, Törőcsik Mari november 23-án 80 éves lesz.

A Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja azon kevés magyarok egyike, akik díjat nyertek a cannes-i filmfesztiválon is.

Törőcsik Mari 80 éves lesz

A velemi állandó lakosú művésznő születési neve Törőcsik Marián, de helyette a Törőcsik Mariann nevet használta. Fábri Zoltán kérésére, Krencsey Marianne javaslatára lett „Mari", hogy nevét a nézők könnyebben megjegyezzék.

2008. október 14-én, egy kórházi rutinvizsgálat közben összeomlott a vérkeringése, szíve megállt, kómába esett. Csodával határos módon tudata, emlékezőképessége, mozgásképessége visszatért. A 2009-es Filmszemle megnyitóján meghatóan mondta: „Nagyon messziről jövök. De visszajöttem!" Akaraterejére jellemző, hogy erős dohányos létére az eset után abba tudta hagyni a dohányzást.

Az idén ünnepeljük a magyar régészet atyjának, Rómer Flórisnak születése 200. évfordulóját. Ő bencésként Kőszegen is tanított.

200 éve született Rómer Flóris

Rómer Flóris 1815 áprilisában Pozsonyban született, német családban. 1830-ban lépett a bencés rendbe, 1838-ban pappá szentelték. 1842-től Győrben a bencés növendékek természettudományos képzését vezette.

1848-ban Római Ferenc néven beállt honvédnek, s egészen a kapitányi rangig vitte. Ezért a szabadságharc után nyolc évi börtönre ítélték. 1859-ben Győrben létrehozta a vidéki múzeumok közül az egyik legelsőt.

1861-ben Pestre költözött és kivált a bencések kötelékéből. Dolgozott a Magyar Tudományos Akadémia kézirattárában, majd a budapesti egyetem régész tanára lett. Kezdeményezésére és irányításával indult meg Budapesten a magyar régészképzés.

Bejárta az országot, felmérte és lerajzolta a romokat, épületmaradványokat. Naplója a magyar régészet, művészettörténet és műemlékvédelem értékes forrása.

Béri Balogh Ádám kuruc brigadéros a Vas vármegyei Hegyhátkisbéren (a mai Bérbaltaváron, amely Baltavár és Hegyhátkisbér egyesítésével jött létre) született. Az idén lesz ennek 350 éve.

Római katolikus köznemesi katonacsalád sarjaként fiatalon Csobánc várában szolgált a gyalogság vajdájaként, részt vett a török elleni hadjáratokban. 1695-ben Sopron vármegye rábaközi járásának főszolgabírája, a következő évben Vas vármegye commissariusa, majd 1700-ban főszolgabírája lett.

Béri Balogh Ádám portréja

1704 elején csatlakozott a Dunántúlt elfoglaló Károlyi Sándor kurucaihoz. Januárban Bercsényi Miklós főgenerális már ezereskapitányi pátensét is kiállította, s toborzókörzetül a Kemenesalját jelölte ki számára. Híres volt portyáiról, kétszer is eljutott Bécs határáig. 1706. november 6–7-én kitüntette magát a Győrvár és Egervár között vívott harcban: a győztes lovasrohamban három fejsebet is kapott.

1710-ben elfogták, az osztrák hadbíróság halálra ítélte, kivégezték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!