Hétvége

2016.10.28. 21:35

Minden korosztály fontos a kisebbségi településen

Emeletes közösségi épület, iskola, idősek klubja, rendezett, szépen parkosított közterületek. Krizmanich István polgármester örül az észrevételnek: faluvezetőként egy település élhetőségét elsősorban a közszolgáltatásokhoz való hozzáférésben látja, és ezért eddig is és a jövőben is megtesz mindent.

Tersztyánszky Krisztina

Büszkén vezet körbe az 54 százalékban horvátok lakta faluban: a lehetőségek sok tekintetben semmivel sem maradnak el a környező városoktól, akár Szombathelytől sem. A falut érintik a Szombathely-Sopron közti buszjáratok, reggelente és délután akár negyedóránként követik egymást. Mindamellett kevés dologért kell a helyieknek városra buszozniuk. Teljes az infrastruktúra, pár évvel ezelőtt mintaértékű projektként kiépült a kistérségben az internetes optikai hálózat. Itt működik négy falu közös önkormányzati hivatala, ahol akár még kormányhivatali ügyintézés is igénybe vehető. Mellesleg, ez talán az ország legkisebb ilyen jellegű csoportosulása: mivel húsz százalék feletti a horvát lakosság aránya, a törvény kivételt tesz és megengedi, hogy már 1800 fővel közös önkormányzatot alakítsanak. Így a négy nemzetiségi település, Horvátzsidány, Kiszsidány, Ólmod és Peresznye egy csokorban maradhattak.

Krizmanich István polgármester a horvátzsidányi hivatal előtt. Természetes számukra, hogy szükség szerint egyik nyelvről a másikra váltanak Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Miközben a legtöbb falu orvoshiánnyal küzd, Horvátzsidányban az orvosi, sőt a fogorvosi rendelő várója sem kong az ürességtől még hétköznap délelőtt sem. Dr. Szabó Attila személyében tavaly olyan háziorvost sikerült találni, aki már lakóházat is vásárolt a településen. Így ő teljes rendelési időben, sőt akár azon túl is elérhető. A másik csoda dr. Szűcs Gyöngyi fogorvosi rendelője. A tréfás, gondűző feliratok, a gyerekeknek kínált megannyi játék már-már vonzóvá teszi kicsi és nagy részére, hogy beüljön a fogorvosi székbe. Az ovisok, iskolások kötetlen látogatások keretében barátkozhatnak a fognyűvő manó és az ellene bevetendő eszközök birodalmával.

Steiner Mirjana, a kultúra mindenese a Horvátzsidányi Hírmondó legfrissebb számait hajtogatja. Minden szervezetnek van saját kuckója

A rendelőknek, hivatalnak, könyvtárnak helyet adó közösségi épületben korábban a nyolcosztályos iskola működött. Horvátzsidányban 2008-ban megszűnt a felső tagozat, ám ez szerencsére nem vált kárára a horvát nyelv tanulásának. Az alsósok heti öt órában tanulják - a német mellett - a nemzetiségi nyelvet. Bár ez nem kötelező, gyakorlatilag minden gyerek él a lehetőséggel. Az intézmény a kőszegi Bersek tagiskolája, felső tagozatosként ebben az iskolában folytathatják a nyelvtanulást. A falunak zökkenőmentes az együttműködése az iskolát fenntartó KLIK-kel. Ha az anyaországi kapcsolatok ápolásáról, rendezvényről, utazásról van szó, az önkormányzat besegít.

Dr. Szabó Attila és asszisztense, Reinhardt Gáborné Zsuzsa

Falusi viszonylatban ugyancsak unikum, Horvátzsidányban viszont megszokott, hogy idősek klubja működik. Érdekes statisztikai adat, hogy a 850 lakosból szinte megegyezik a 14 év alattiak és a hetven év felettiek száma. A faluvezetés úgy véli, hogy akárcsak a gyerekekre, az idősekre is figyelni kell. 1998-ban a klubot a tevékeny közösségi élet érdekében hozták létre. Azóta is működik, jó kéttucatnyi taggal, de ellátogathat ide bárki, a klub kapuja egész nap nyitva áll. Törődnek itt az idősekkel, itt kapnak ebédet, és akinek szüksége van rá, kimossák a szennyesét is. Kézműves foglalkozások, éneklés, színjátszás teszik mozgalmassá a többnyire hölgyekből álló közösség életét.

- Közösségi teret kell biztosítanunk a számukra - magyarázza Horvátzsidány első embere. - A kereteket, a feltételeket nekünk kell megteremtenünk, és azt majd ők megtöltik tartalommal. Hála Isten sok hagyományőrző csoportunk van: énekesek, táncosok, színjátszók, több zenei formáció. Mindegyik közösség igényli, hogy legyen egy kis kuckója, ahova nem jön be más. Ha ezt nem biztosítjuk, akkor az a közösség nem fog létrejönni! Így van külön próbatermük a táncosoknak, a zenészeknek, klubhelyiségük az önkéntes tűzoltóknak és így tovább. Így aztán működnek is a csoportjaink, gyakran hívják őket nem horvát nemzetiségű falvakba is fellépni, a prog-ram színesítésére. Büszkék vagyunk rájuk, a ruhák, a hangszerek előteremtésében szívesen segítünk.

A nemzetiségi nyelv és kultúra megőrzésében az egyház mindenhol kulcsszerepet játszik. Horvátzsidánynak ebben óriási szerencséje van. Dumovits István peresznyei születésű, horvát anyanyelvű plébános neve fogalommá vált talán még a megye- és országhatárokon túl is. Kérdés, lesz-e aki a nyomába lép, mivel Gospodin betöltötte a 75 évet és rövidesen nyugdíjba vonul.

Az idősek klubjában aktív szépkorúak töltik a napjaikat. Épp karácsonyi ajtódíszeket készítenek

Horvátzsidány népessége évtizedek óta nem változik lényegesen. Az itteni, gyarapodó családok szívesen építkeznek helyben, és akad betelepülő is. A lakosság körében szinte egész Európa képviselteti magát: angol, svájci, német, ukrán, osztrák, felvidéki és kárpátaljai magyar is letette a voksát az elmúlt években a falu mellett. A hagyományos horvát építészetet a tágas, széles parcellák őrzik, a házak az egész moderntől a székely kapus parasztházig számos építészeti stílust képviselnek.

Köszönhetően a határközelségnek és a horvát nyelvtudásnak, a munkaképes lakosság negyven százaléka Ausztriában talál munkát. A többiek Kőszegen, Bükön, Szombathelyen dolgoznak. A községben több vendéglátóegység és panzió is működik, sikerrel. Munkanélküliség nincs - aki akar, az el tud helyezkedni.

A falunak soha nem volt adóssága, így aztán tudnak fejlesztésekben is gondolkodni. A várható adósságkonszolidációs összeget az utak felújítására fordítják majd, illetve szeretnének finomítani a település rendezési tervén, hogy könnyítsenek az építkezők dolgán.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!