Hétvége

2017.06.30. 19:04

A lehulló bilincs kőszegfalvi titka

Olvasóink jelezték: szeretnének többet olvasni Vas megye történelmi érdekességeiről. Szerzőnk a téma ismert szakértője, ezentúl a Hétvégében találkozhatunk izgalmas titkokat bemutató cikkeivel.

Orbán Róbert

A kőszegfalvi templomot Szent Lénárdnak, a gazdálkodók és a fogvatartottak patrónusának tiszteletére szentelték. Lénárd a VI. században Galliában élt, ahol Klodvig királytól azt a kiváltságot kapta, hogy az általa meglátogatott és a hozzá fohászkodó foglyokat szabaddá tehette. Püspöki széket is ajánlottak neki, de azt nem fogadta el, szerényen élt. Csodák kapcsolódtak a nevéhez, a legenda szerint foglyok sokasága számolt be arról, hogy miután Lénárdhoz fohászkodtak, lehullt róluk a bilincs.

A bilincs lehullását látjuk a kőszegfalvi templom oltárképén is. Ami különös: az itt megjelenített alakok egy része nem a régi idők öltözékét viseli, hanem 20. századit. A középpontban - glóriával a feje fölött - Lénárdot látjuk. Jobbjával felfelé mutat, ezzel jelzi, hogy ami történik, a mögött a Mindenható akarata áll. A háttérben két szürke ruhás szerzetes imádkozik. Lénárd előtt egy szőke hajú fiatalember térdepel. Ruházata, munkásnadrág befűzött nadrágszíjjal, felgyűrt ujjú világos ing, bakancs. A férfi felemelt kezéről éppen abban a pillanatban esik le a bilincs. A jelenetet megrendült arcú, egyenruhás börtönőrök figyelik. Az ajtó mintha éppen most nyílna ki.

A beállításból adódóan nyilvánvaló, hogy a kép készítője a Lénárdhoz kapcsolódó legenda mellett utalni kíván egy másik történetre is. Vajon mire?

A kőszegfalvi templom ominózus oltárképe Fotó: Orbán Róbert

Az alkotó Steffek Albin festő, aki 1893-ban Szombathelyen született, és ugyanott halt meg 1963-ban. A Magyar Katolikus Lexikon által közölt életrajzában egy meglepő mondat szerepel: „Felesége meggyilkolásáért életfogytiglani börtönre ítélték." A mondat valóságtartalma könnyen ellenőrizhető. Fel kell lapozni a korabeli tudósításokat, a levéltárban pedig a perirat is rendelkezésre áll. Steffek Albint 1924-ben erős felindulásból elkövetett gyilkosságért ítélték el, de nem életfogytiglanra, hanem négy és fél évre. A tett elkövetésekor nőtlen volt, nem a feleségét ölte meg, hanem azt a nőt (M. Mariskát), „akivel korábban szerelmi viszonyt folytatott, amit a nő a továbbiakban nem akart folytatni".

Önként jelentkezett a rendőrségen. A végzetes késszúrásokért járó ítéletet a sopronkőhidai fegyházban töltötte le. Szabadulása után visszatért Szombathelyre, családot alapított, gyakorlatilag egészen  haláláig festőként dolgozott. Munkáival több tucat templomban találkozhatunk.Az 1924-es tragédia nyomasztó  emléke élete végéig elkísérte.  A kőszegfalvi oltárkép  három  évtizeddel a börtönből való szabadulása után készült.  A jelenetben saját börtönemlékei idéződnek föl. Ő   maga   az  az ifjú, aki a kezéről lehulló bilinccsel Szent Lénárt előtt térdel. A kép egy másik változata a szentléránti templomban látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!