Egészség

2019.08.17. 11:30

A fekete ribizli merész húzás volt

Számos előnyös tulajdonsága mellett rengeteg A-, B- és C-vitamint tartalmaz. Az édeskés, különleges ízű fekete ribizlit ennek ellenére kevesen szeretik és fogyasztják nyersen.

Vas Népe

Vastartalma is magas, már emiatt jó!

Fotó: shutterstock

A fekete ribizli Szombathelyen a napokban került fókuszba, miután megválasztották az idei Savaria Történelmi Karnevál tortáját. A Cassis lett a befutó, amely fekete ribizlit jelent – jelezve, mely ízvilág lesz az uralkodó az édességben. Varga Ádám, szombathelyi cukrász készítette az édességet, aki maga is bátorságnak nevezte a fekete ribizli és a túró párosítását.

Már alapvetően a fekete ribizli merész húzásnak számít, hiszen meglehetősen kevés gyermek kedvence a bogyó, és általában a felnőtteknél sincs a top 10 favorit gyümölcs között. Pedig ha jótékony hatásait összegyűjtjük, igazán méltó helyen állhatna, továbbá különleges íze is kiemeli a hazai kínálatból. A ribizli bokros növény, amelynek példányai általában 150 centiméteres magasságot érnek el. Április végén, május elején hoz virágot, amelyből nyáron fürtökben apró fekete bogyók fejlődnek. Nemcsak színében különbözik a másik két ribizlicserjétől, a pirostól és a fehértől, hanem cserjéjének illatában is, nem véletlenül: leveléből teát készítenek.

Vastartalma is magas, már emiatt jó!
Fotó: shutterstock

A fekete ribizlit egyébként legnagyobb arányban Közép- és Kelet-Európában termesztik, de gyakori vendég – meglepetésre – Észak-Amerikában és Ausztráliában is.

Vegyük sorra pozitív hatásait, előbb a vitaminokban, ásványi anyagokban való gazdagságát. Sok karotint, B1-, B2-, E- és C-vitamint tartalmaz – utóbbiból 100 grammnyi gyümölcsre vetítve 130–170 milligrammot. Nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot és vasat. Antioxidáns tartalma sem elhanyagolandó: szintén 100 grammot alapul véve csak antocián-származékból több mint 500 milligrammot rejt, továbbá antioxidánsokat. Leveléből teát készítenek, amely illóolajokban, cseranyagokban, flavonoidokban bővelkedik. gyümölcscukor-tartalma magas, a benne lévő cukrok több mint felét teszi ki.

A fekete ribizli felhasználható nyersen, szörpnek, lekvárnak, szirupnak és borecet készítéséhez is. És mint kiderült: a karnevál tortája is készülhet belőle!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!