hétvége

2019.08.10. 07:00

Akácos úton Vas megyében

Ahogy mentem végig a Kemenesmihályfa felől Csöngére tartó akácos úton, az járt az eszemben, milyen lehetett itt a táj kétszázötven évvel ezelőtt. Akkor még egyetlen akácfa sem volt itt, most pedig hosszú kilométereken át akácerdőben vezet az út. Hogyan és mikor került ide ez a fafaj?

Orbán Róbert

Akácfás legelő Cser-puszta közelében

Az akácfa az 1600-as évek legelején jutott el Amerikából Európába. Hosszú ideig csak főúri kertekben ültetett díszfa volt. Térhódítása lassan indult, de mégis folyamatos volt. Az 1700-as években már a polgári kertekben és az utak mentén is megjelent. Grossinger János az 1797-ben kiadott ötkötetes természetrajzi enciklopédiájában külön fejezetet szentelt neki. Itt az akácról még mint a „kertek virágos fájáról” írt. A fa már az egész országban ismert volt.

Akácos út az egykori Vidos-major közelében Fotók: Orbán Róbert

1754-től kezdődően több császári rendelet is szorgalmazta, a puszta területek, így például a szikesek gyorsan növő fákkal történő beültetését. Első sorban a fűzre és a nyárra gondoltak, az akác akkortájt még szóba sem került. A 18. század végén Tessedik Sámuel szarvasi evangélikus lelkész is foglalkozott a fásítás gondolatával. A gyümölcsfák ültetése mellett kezdetben a cukorjuhar telepítésével próbálkozott. Ez utóbbit amellett, hogy gazdasági hasznot várt tőle, a futóhomok megkötésére szerette volna felhasználni. A juhar nem vált be, de eredményes, sőt kifejezetten sikeres volt az akáccal való kísérletezés.

Akácfás legelő Cser-puszta közelében

Tessedik szerteágazó tevékenységet folytatott, iskolaszervezőként, gazdasági szakíróként, pedagógusként egyaránt jelentőset alkotott. Nagy szerepe volt az akác elterjedésében, bár annak térhódítása nem kizárólagosan az ő nevéhez kapcsolódik. Tessedik és az akác kultusza sok helyen össze kapcsolódik. Erre példa a csöngei evangélikus templom kertjében lévő idősebb akácfa (ma már csak az elszáradt törzse áll), amelyet Tessedik-faként tisztelnek.

A fa Nyugat-Magyarországra a 18. század elején Ausztria, illetve a német nyelvterület felől érkezett meg. Valószínűleg ebből következik az, hogy az első feljegyzések a fát még „agáci” néven említik (Lásd: német Akazien). Sok helyen a helyi elnevezés még a 20. században is vagy az agáci vagy az agáco maradt.

 

Amikor 1911-ben megjelent Vadas Jenő nagy műve, „Az ákácfa monographiája”, már 154 ezer holdnyi akácerdő volt az ország területén. Vizsgálódásai szerint a fa 1710 körül jelent meg az országban, az első erdőt 1807-ben a Csongrád megyei Csengelén telepítették. Vadas az erdőgazdálkodás szempontjait figyelembe véve írt a fáról. A jó tulajdonságai között említette, hogy nagyon gyorsan növekszik, megelégszik a soványabb talajokkal, faanyaga jó minőségű. Leírja azt is, hogy hihetetlenül gyorsan sarjadzik.

Vasban valószínűleg a Cser nevű kistájon ültették az első akácosokat. Azt, hogy mikor, nem tudjuk pontosan. Vidos Dánielnek és rokonságának az 1830-as években már több helyen volt olyan terület a birtokában, amelyet „agácisként” tartottak nyilván. Ilyen hely volt a Csöngét Kemenesmihályfával összekötő mezei út mentén. Elképzelhető, hogy valahol ezen a környékén jelentek meg az első akácok. A Cseri-puszta melletti legelőn lévő öreg fákat talán még a 19. században ültették. Az akác itt nem csak felváltotta, hanem gyakorlatilag ki is szorította az ősi cseres tölgyeseket.

A 19. század elején itt valószínűleg tudatos erdőtelepítés történt. A tulajdonosok ismerhették az akáctelepítés megtérülésével kapcsolatos információkat, így számoltak a várható gazdasági haszonnal. Vidos Dániel megyei főszolgabíró volt, és tisztséget viselt az evangélikus egyházban is.

Öreg akácfa törzse a csöngei templom kertjében

Magyarországon az akácnak nincs hosszú múltja, ennek ellenére a fa régóta jelen van a magyar kultúrában, az irodalomban és a zenében egyaránt. Kazinczytól kezdve József Attilán át Dsida Jenőig számos költőnk emlegeti az akácot. A széphalmi kertben álló akácfát a legenda szerint Kazinczy ültette. A fa neve sok népdalban szerepel, de a legtöbb magyar ember akkor érzékenyül el, ha Kalmár Tibor 1920 körül írt nótáját hallja, „Akácos út, ha végigmegyek rajtad én”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!