otthoni trükkök

2019.08.18. 07:00

Kávézacc – nem csak a konyhában hasznos

Egy jó feketével indítjuk a napot reggel, kortyolunk belőle napközben és délután is lecsúszik egy tejjel bőven hígított adag, kiegészítve egy kis vaníliafagyival. Az illatos ital lefőzéséből pedig ott marad a zacc, amit nem kell kidobni, a lakás több helyiségében felhasználhatjuk.

Vas Népe

Tűzhelytisztítóként is bevethető

Fotó: Shutterstock

A kávézacc jótékony hatása a növényekre ismert, ám nem muszáj kizárólag a földjüket dúsítani vele, a konyhában és a lakás más helyiségeiben is hasznát vehetjük. Rögtön a konyhában vethetjük be, például lefolyótisztítóként. Nem kell keverni semmilyen más anyaggal, csak le kell engedni a lefolyón és segítségünkre van annak tisztán tartásában.

A hűtőgép szagtalanításából nemcsak a szódabikarbóna veszi ki a részét, hanem a kávézacc is: semlegesíti a szagokat és az erősebb illatokat egyaránt. Ez a hatás jól jön, amikor például halat pucolunk és a hal szagát megőrizte a tevékenység után is a bőrünk. Ilyenkor dörzsöljük a kezünkbe a zaccot – ha túl száraz lenne, pici vizet adhatunk hozzá.

Ha már szagtalanítás: kis textilzacskóba téve, azt a cipőkbe helyezve órákra vagy akár napokra, elveszi a szagokat a lábbeliből.

Visszatérve a konyhához: a tűzhelyre tapadt zsíros foltok eltávolításában is hasznát vesszük: rá kell szórni a tűzhely piszkos felületére, hagyni hatni nagyjából tíz percig. A zacc magába szívja az olajat és a zsírt, és erős súrolásnak sem kell kitenni így a felületet.

Tűzhelytisztítóként is bevethető
Fotó: Shutterstock

Tisztítószerként hasznát vesszük a konyhapulton is: a felületre szórva, majd szivaccsal áttörölve az ételmaradékokat és egyéb foltokat is eltávolítja, vegyszer nélkül.

Bútorápoláshoz is használhatjuk, ha akad retró, natúr fából készült darab az otthonunkban, az igen apró karcokat áttörölve eltüntethetjük azokat. A bútoroknak rusztikus külsőt kölcsönöz, ha az éltesebb darabokat áttörölgetjük kávézacc és ecet egy napig érlelt elegyében. Elég egyszer áttörölni vele a felületet, többszöri alkalmazással sötétebb színt érhetünk el.

Vannak, akik esküsznek a kávézaccra, mint kiváló kandallótisztítóra: nedves zaccot kell szórni a hamuba, majd azzal felseperve könnyebben eltávolítható a szürkés por.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!