Tizenhárom évet kell várnia annak, aki most lemarad

2019.11.10. 07:00

Hétfőn délután átvonul a Merkúr a Nap előtt

Hétfőn megnézheti, hogyan vonul át a Naprendszer legkisebb kísérője a napkorong előtt. A szabad szemmel nem látható jelenség megfigyelésében a Gothard Jenő Csillagászati Egyesület tagjai segítenek – ahogyan más jeles csillagászati események alkalmával is.

Vas Népe

A Gothard egyesület júliusban a fogyó Holdat mutatta meg a közönségnek

Fotó: Unger Tamás

A Merkúr a Naprendszer legbelső és legkisebb bolygója – régebben a Plútót tekintették a legkisebb bolygónak, de ma már törpebolygónak számít – amely a Naptól nem nagyon távolodik el, ezért aztán a legtöbb ember még sohasem látta.

Most, november 11-én, hétfőn délután mégis megmutatja magát, Szombathelyről 13.35 és 13.37 óra között lesz látható, amint a bolygó balról érinti a Nap korongját és megkezdi lassú araszolását a napkorong közepe felé.

A Merkúr fekete korongja innen, lentről nézve olyan kicsi, hogy sem puszta szemmel, sem kis teljesítményű látcsövekkel – hiába kémlelnénk az eget – nem vehető észre, de van megoldás!

A jelenséget nagyobb – és biztonságos napszűrőkkel ellátott – csillagászati távcsövekkel a Gothard Jenő Csillagászati Egyesület tagjai mutatják meg az érdeklődőknek Szombathelyen, a Csónakázótó keleti partjánál, a Bartók Béla körút és a Kenderesi út sarkán lévő parkolóban – tudtuk meg Keszthelyi Sándortól, az egyesület tagjától.

A Gothard egyesület júliusban a fogyó Holdat mutatta meg a közönségnek
Fotó: Unger Tamás

A nyilvános és ingyenes távcsöves bemutatás 13 óra 15 perctől 16 óra 15-ig tart, de csak megfelelő időjárás esetén, azaz napsütéses időben valósulhat meg. Ha nem süt a nap, sajnos lemaradunk a kis Merkúr átvonulásáról a Nap előtt.

Az esőnapra ráadásul pont tizenhárom évet kell várni, ugyanis a legközelebbi Merkúr-átvonulás majd csak 2032. november 13-án, azután 2039. november 7-én, még később pedig 2049. május 7-én adódik.

Jó hír, hogy kedvező időjárási feltételek esetén Vas megyéből is látható lesz az összes átvonulás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!