Lakhatatlanná vált a családi ház

2019.11.30. 07:00

Zárlat okozhatta a tüzet Bükön

Szerda este büki tűzesethez riasztották a csepregi és szombathelyi tűzoltókat. Egy többgenerációs lakóház vált lakhatatlanná. Az épülethez tartozó műhely és raktár teljesen kiégett. Becslések szerint legalább 25 milliós a kár.

Gyöngyössy Péter

Komlósi Balázséknál minden odalett: a tűz martalékává vált a nagy családi ház, benne a műhely

Fotó: Horváth Balázs

Bükön az Ifjúság utca 40. szám alatt nem túl vidám a hangulat. Kiégett, elszenesedett ablakkeretek, üszkös tetőlécek, összeégett bútorok. Négy ember hordja az elégett holmit a konténerbe. Ruhákat, tetőszigetelést, az otthon kedves tárgyait. Komlósi Balázs sem gondolta volna, hogy az idei adventet és a Karácsonyt nem a megszokott családi fészekben fogja ünnepelni. Pedig a fél éves kislányának ez lesz az első szentestéje.

-Szerda este 8 után váratlanul elment az áram a lakásban -meséli Komlósi Balázs. Az öcsém leszaladt, hogy megnézze mi vágta ki a biztosítékot. Aztán hallottuk, hogy kiabál: ég a műhely. Itt egy automata lézergravírozó gép működött. Valószínűleg egy zárlat miatt gyulladt ki a berendezés. Oltásra esélyünk se volt, bár egy slaggal megpróbálkoztam. Hívtuk a tűzoltókat. A műhely és a mellette lévő raktár teljesen kiégett. Tönkre ment egy csomó nagy értékű kisgép, szerszám, alapanyag.

Komlósi Balázséknál minden odalett: a tűz martalékává vált a nagy családi ház, benne a műhely
Fotó: Horváth Balázs

Balázs egy sopronkövesdi cégnél dolgozik karbantartóként, de mellette vállalkozóként üveges korlátokat készített. Minden gépe odalett. A tűz átterjedt a közeli nappalira, de akkora volt a hőség, hogy a szomszéd helyiségekben a fal díszlécei és az udvaron álló autó lámpái is megolvadtak. Sajnos az emeletre vezető lépcsőház ajtaja nyitva volt, így afféle kéményként szívta fel a gomolygó füstöt. A falak, lambériák a bútorok, a ruhák, a kisbaba játékai, mind csupa korom és füst lett. Szinte mindent ki lehet dobni. -A feleségem órákig próbálta megpucolni a kislányom kedvenc játékát -meséli Balázs. Mosta, súrolta, kifőzte, de a füstszag így sem tűnt el. A festő szerint csak, azokban a helyiségekben nem kell leverni a vakolatot, és nem kell kicserélni a gipszkartont a mennyezetről, ahol zárva voltak az ajtók. Ott talán elég lesz a festés.

A nagy házban több nemzedék élt együtt. Öt évig építette a család, '88-ban költöztek be. A tetőtérben apartmanokat is kialakítottak, lent volt a gravírozó műhely. Most minden használhatatlan lett. Komlósi Balázs szerint legalább 25 milliós a kár. Sok múlik azon, hogy mit mond a biztosító. A családot barátok, rokonok fogadták be. A település önkormányzata pénzügyi támogatást ígért, a családsegítő szolgálattól ruhákat kapnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!