ha sok volt az édesség

2019.12.07. 15:30

Könnyű, roppanós sajtos kockák az ünnepekre (Videóval)

A nagy karácsonyi édességdömpingben jólesik néha egy kis sós finomság. Nemes Judit kolléganőnk karácsonykor, szilveszterkor fiútestvérei kívánságára sokszor készíti el a nagyon egyszerű, kívül ropogós, belül puha sajtos csemegét.

Tersztyánszky Krisztina

Nemes Judit fiútestvérei kérésére sokszor készíti el

Fotó: Horváth Balázs

Sajtos négyzetek

Hozzávalók: egy csomag leveles tészta (sütőpapírra feltekerve kapható), egy egész tojás, a töltelékhez 3 deci tej, 3 tojás sárgája, 45 gramm liszt, 4 deka krémsajt, 20 deka reszelt sajt, 15 deka vaj, a díszítéshez további 5 deka reszelt sajt.

Nemes Judit fiútestvérei kérésére sokszor készíti el
Fotó: Horváth Balázs

A leveles tésztát egy nagy méretű tepsibe fektetjük és letekerjük úgy, hogy a papír mindjárt sütőpapírként funkcionáljon. A tojást felverjük, és ecsettel (kenőtollal) alaposan átkenjük a tészta felületét – ettől lesz majd szép színe. Derelyevágóval négyzetekre vágjuk, ezek lesznek a „szendvics” alsó és felső lapjai is. (Judit kedvenc derelyevágója dédnagymamai örökség.)

A tepsit előmelegített sütőbe toljuk és 180 fokos hőmérsékleten, légkeveréssel szép aranybarnára sütjük. Légkeverés nélkül 200 fokon süssük, fontos, hogy a tésztát hirtelen érje a meleg, és a kockák szépen felpúposodjanak, mint a párnák.

Amíg a tészta sül, elkészíthetjük a tölteléket. A tejet egy lábasba öntjük, a tűzre tesszük, lassan melegítjük. Állandó keverés mellett először hozzáadjuk a tojássárgákat, majd a lisztet, a krémsajtot, a reszelt sajtot és végül a vajat. Egyet forralunk rajta, majd levesszük a tűzről. Homogén, sűrű masszát kell kapnunk, amelyet fél óráig pihentetünk, hogy még jobban megkeményedjen.

Csomómentesre keverjük a sajtkrémet!
Fotó: Horváth Balázs

Végül a tésztakockákat kettesével egy kiskanálnyi töltelékkel összeragasztjuk, és mind a négy élüket reszelt sajtba mártogatjuk. Hűtőben tároljuk, ahol két-három napig eláll.

Nem tévedés, hogy a receptben nem szerepel só. Mind a tészta, mind a krémsajt és a sajt tartalmaz annyi sót, amelytől finom lesz a végeredmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!