két évig jár

2020.01.05. 07:00

Röviden az első házasok kedvezményéről

Még néhány nap és kezdődik a farsang, amely a párválasztás ideje volt régen, házasságkötési, menyegzői szezonnak számított. Mostanság kevés a friss házas a tél derekán, annál több lesz nyáron. Nézzük, milyen adókedvezmény illeti őket, amennyiben először mondják ki az igent.

Vas Népe

A kedvezmény azoknak jár, akiknél legalább az egyik házastárs az első házasságát köti

Fotó: Shutterstock

A statisztika szerint a friss házasok közül kevesen használják ki az első házasoknak járó kedvezményt, pedig a támogatás két évig jár és a családi adókedvezménnyel együtt is igénybe vehető. A kedvezményre, ahogy az a nevében szerepel, az első házasok jogosultak, ám változtattak a jogszabályon, és néhány éve a bejegyzett élettársi kapcsolatban élőkre is kiterjesztették. És, hogy milyen összeget jelent az első házasok kedvezménye?

A kedvezmény azt jelenti, hogy a házasságkötést, valamint a bejegyzett élettársi kapcsolatot követő 24 hónapon keresztül a felek együttesen havi 5000 forint adókedvezményt kapnak, amely gyermekáldás esetén a családi kedvezménnyel együtt is igénybe vehető.

Az érvényesítésre a házaspár abban az esetben jogosult, ha házasságkötésükre 2014. december 31. után került sor – akár belföldön, akár külföldön – és legalább egyiküknek ez az első házassága.

A kedvezmény azoknak jár, akiknél legalább az egyik házastárs az első házasságát köti
Fotó: Shutterstock

Az első házasok kedvezményéről adóelőleg-nyilatkozatot kell kitölteni, amelyet le kell adni a munkáltatónak. A kedvezményt (ahogy később a családi adókedvezmény esetében) már az adóelőlegből is érvényesíteni lehet, vagyis összességében kevesebb adminisztrációval jár, és a feleknek a szja-bevallási tervezetüket sem kell így később kiegészíteniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!