Művészet

2020.02.16. 07:00

Japán fametszetek kiállítás mintegy 70 műtárggyal Budapesten

A japán fametszeteknek a nyugati világ művészeire gyakorolt hatását állítja a középpontba az Osztrák–Magyar Monarchia és Japán között kötött diplomáciai szerződés 150. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás a Szépművészeti Múzeumban.

NA

Emil Orlik színes metszetével találkozhatnak a látogatók

Fotó: Szépművészeti Múzeum

A kiállítás mintegy 70 műtárgyat mutat be. A tárlaton az európai művészeket inspiráló 18–19. századi japán fametszetek és a francia, az angol, illetve a Monarchia művészeinek japonizáló művei láthatók. A kiállítás az inspiráló japán műtárgyak mellett a japonizáló fametszetek hazai gyűjteményekben található legszebb darabjait mutatja be.

Hokuszai, Hirosige és számos japán mester művei mellett többek között Henri Rivière, William Nicholson, Emil Orlik, Carl Thiemann, Carl Moll, Olgyai Viktor, Tichy Gyula és Kozma Lajos színes metszeteivel találkozhatnak a látogatók.

Emil Orlik színes metszetével találkozhatnak a látogatók
Fotó: Szépművészeti Múzeum

Japán több évszázadon át szinte teljesen elzárkózott a más országokkal való kereskedelmi és diplomáciai kapcsolatoktól, s csak a 19. század közepén nyitotta meg kikötőit. Az ekkor megélénkülő kereskedelmi tevékenység során nyugatra kerülő japán műtárgyak jelentős hatást gyakoroltak az ottani művészekre.

Az európai szemnek merőben új és inspiráló látásmód nyomán megszületett a japonizmus, amely az iparművészetben, a képzőművészetben, a színművészetben és a zenében egyaránt jelentkezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!