kreatív karantén

2020.04.05. 07:00

Akik alkotó módon használják fel a koronavírus miatti plusz időt

Olyan embereket keresünk, akik a járványveszély idején otthon maradva alkotó módon viszonyulnak a több szabad­időhöz, például nekiálltak festeni, barkácsolni, valamit, bármit saját kezűleg létrehozni. Ezúttal három hölgy kreatív időfelhasználását mutatjuk be.

Merklin Tímea

Kovács Annamária egy régi dohányzóasztal lapjára festette meg a tavaszi virágzás, a remény képét

Fotó: VN/Kecskés Krisztián

Babos Edit a kormányhivatal nyugdíjasa, mellette építész-tervező, aki ebben a helyzetben ügyfelet nem fogadhat, helyszínekre nem mehet, a rajzolóival online tartja a kapcsolatot. A hobbija a bútorfestés és az üveggyűjtés. A garázsában már korábban olyan polcrendszert készített, hogy az bemutatóteremnek is beillene.

Babos Editnek most több ideje van a hobbijára: bútorokat újít fel
Fotó: Cseh Gábor/Horváth Balázs

– Eddig is otthonról dolgoztam, de most nem járok el sehova, ezért lett több szabadidőm. Az unokáimmal sem tudok találkozni, ez a legnagyobb fájdalmam. Eddig csak hétvégén főztem, most mindennap, mert itthon étkezünk a párommal. Sok zöldséget használok, glutén- és laktózmentes, illetve cukorszegény ételeket készítek az egészség jegyében. A járványveszély előtt rituálé volt, hogy ebédidőben megálltam a kolléganőimmel kávézni, ez is nagyon hiányzik. Sokszor belebotlottam kidobásra ítélt, régi bútorokba, amelyek felújításával mindig több időt szerettem volna foglalkozni, mint amennyi volt. Most adódik a helyzetből, hogy be tudom fejezni a megkezdett munkáimat – tudjuk meg Babos Edittől, aki általában kisebb tárgyakat fest újra, például tálcákat, éjjeliszekrényeket. Most van egy nagyobb darab a lakásban, egy régi tükrös szekrény, aminek az alapozásában egy autófényező segített, ő fújta le festékkel a nagy felületet, Editre vár a folytatás. A stencilezéshez készül, előre kivágott mintákat applikál a felületre, nagyon mutatós lesz. Végül vaxolja a bútort, ami nemcsak fényt ad, de a festést is tartósítja.

Bősze Dóra tavaly érettségizett a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban, de nem volt elég pontja a Semmelweis Orvostudományi Egyetemhez, ezért idén újraérettségizik emelt szinten biológiából és kémiából. Ezeket a hónapokat mindenképpen tanulással töltötte volna, mert nagyon szeretne szívsebész lenni. Akkor döntött így, amikor elment a Debreceni Egyetem nyílt napjára, és ott lehetőség volt egy kis csoporttal élőben megnézni egy szívműtétet. Meghatározó élmény volt, ahogy az is, ahogy utána a főorvos beszélgetett velük.

Bősze Dóra mindennap más kreatív tevékenységet folytat
Fotó: VN/Bősze Dóra

Dóri a mostani időszak bezártságát úgy teszi színesebbé, hogy mindennap eltervezi, hogy hány tételt fog átnézni, és beosztja az időt, hogy jusson mozgásra és valamilyen kreatív tevékenységre is.

– Mindennap mást csinálok. Ma rajzoltam a szobám falára egy várost, holnap online próbálok a Kalliopé Színtársulattal – videokonferenciázunk, úgy beszéljük meg a napi teendőket. Tervezem, hogy felveszem videóra, ahogy mesét mondok, és feltöltöm az Ovis Kaland Tanya oldalra az otthon maradt kisgyerekek szórakoztatására – meséli Dóri. – Sok minden érdekel, törekszem arra, hogy színesek legyenek a napjaim. Egyik nap egyedül összeszereltem egy éjjeliszekrényt, amit darabokban vett meg a család, egy másik nap egy asztalos barátommal raktunk össze egy ágyat. Felújítás van az anyukámék szobájában, azt segítettem újra berendezni. Nemcsak napi terveim vannak, hanem egy hónapra előre is tervezek. A hónap elején tűzöm ki a céljaimat, elsősorban azt, hogy a tanulásban mennyit kell előrehaladnom, de szeretem az egyéb tevékenységeimet is előre látni. A kreatív szabadidőtöltés mellett célom az is, hogy minden napomban legyen valamilyen mozgásforma, ma jógáztam, holnap futni megyek.

Kovács Annamária őstermelő, lekvárok, szörpök, zöldségkrémek készítésével foglalkozik, most bezárt a termelői piac, nincs ebből jövedelme, otthon van a 13 éves fiával, akit az online tanulás mellett a kerti munkák kötnek le. Az édesanyjának segít, tegnap magaságyást készítettek együtt régi zsalukból, málnát, szedret, ribizlit telepítenek.

Kovács Annamária egy régi dohányzóasztal lapjára festette meg a tavaszi virágzás, a remény képét
Fotó: VN/Kecskés Krisztián

– Fél éve kezdtem foglalkozni a régi bútorok megmentésével, újrafestésével. Már két hete nem volt kedvem festeni, eluralkodott rajtam a járványveszély miatti félelem, a családom féltése. Mára virradóra nem tudtam aludni, ezért dolgozni kezdtem: egy régi dohányzóasztal kerek lapjára kezdtem festeni. Belevittem minden rossz érzésemet, aztán a kép közepére került a virág, a tavasz, a remény. Négy és fél óra munka volt. Kitettem reggel a Facebookra, nagy sikert aratott a kép. Fel fog kerülni a nappaliba, hogy emlékezzünk erre az időre – mondja Kovács Annamária, akinek ez a mottója: „Csak akkor szürkék a hétköznapok, ha lusták vagyunk kifesteni!”

– Ez az időszak figyelmeztetés mindenkinek, hogy nem jó út az, amikor semmi más nem számít, csak a pénz hajszolása. Két éve még ingatlanirodám volt, jól jövedelmezett, de egyik napról a másikra bezártam, mert elég volt. Senki nem értette. Elkezdtem lekvárokat, szörpöket készíteni, kevesebb pénzből élünk, de teljesen megváltozott az életem. A mostani időszak talán másokat is felráz. Talán máshogy fognak viszonyulni az élethez, a pénzhez, egymáshoz. A férjemnek van főállása, eljár dolgozni, targoncázik egy raktárban, és mindenben partner, ha hazajön. Ha kell, üvegeket mos, meggyet magoz, lekvárt főz, szerel. Az életünk csak akkor fenntartható, ha segítjük egymást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!