Öntözzük, tápoldatozzuk

2020.07.18. 07:00

Egy kis odafigyeléssel több lesz a paradicsomtermés

Ezekben a hetekben kezdenek pirosodni a szabadföldi paradicsomok – akár a kertben, akár a balkonon cserépben vagy ládában neveljük, figyelni kell a víz- és a táp­anyag-utánpótlásra.

Vas Népe

A gyomokat, száradt leveleket rendszeresen távolítsuk el

Fotó: Cseh Gábor

Melegebb napokon már a déli órákban lógnak a paradicsom levelei. Alapos beöntözés után ugyan hamar regenerálódik, de érdemesebb inkább naponta kétszer, reggel és este meglocsolni. Arra azonban figyeljünk, hogy az öntözés során lehetőség szerint ne érje a leveleit a víz, ezzel megelőzhetők a gombás megbetegedések. Szükség esetén tej és víz 1:5 arányú keverékével permetezzük le. Nagy a tápanyag­igénye is, hetente kétszer nyugodtan tápoldatozhatjuk a növényt.

A gyomokat, száradt leveleket rendszeresen távolítsuk el
Fotó: Cseh Gábor

A gyomokat, száradt leveleket rendszeresen távolítsuk el. A karós paradicsomnál a levelek hónaljából induló hajtásokat érdemes kitörni és az ötödik levél vagy termés megjelenése után a főhajtás csúcsát is kicsípni, hogy ne felfelé terjeszkedésre használja az energiát.

Jó tudni, hogy a paradicsom utóérő növény, azaz zölden leszedve is bepirosodik, de akkor a legzamatosabb, ha a szárán érett be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!