Krisztus és a két lator

2020.12.13. 07:00

A koldusok grófnője építtette a kenyeri kálváriát

A kenyeri kálváriát Barkóczy Borbála grófnő építtette 1731-ben. A falu végén kis mesterséges dombot hordatott össze, és ott, az új Golgotán állíttatta fel Krisztus és a két lator keresztjét. Alájuk odakerült a Máriát és társait ábrázoló szoborcsoport is.

Orbán Róbert

Fotó: Orbán Róbert

A kálvária ma is áll, igaz, már nem úgy néz ki, mint majd három évszázaddal ezelőtt. A megfeszítetteket stilizált pléhfigurák helyettesítik, a szobrok apró részletei eltűntek, az alakok már nehezen felismerhetők. A fentieket olvasva se gondoljunk arra, hogy ez egy elhanyagolt hely. Éppen ellenkezőleg. De hát a múltból ennyi maradt, ennyi látszik.

Barkóczy Borbála férje, Cziráky József a kálvária építése idején gyakran volt távol szűkebb hazájától. Katona volt, s a hivatása hol ide, hol oda szólította. Később, az osztrák örökösödési háborúban az egyik seregtest élén a poroszokkal hadakozott. Borbála az építéssel valószínűleg a Mindenható közbenjárását is kérte, hogy férje mindig épségben térjen haza.

Végül nem így történt, Cziráky József 1742-ben Prága ostrománál elesett. Az ő alakját, tetteit és halálának körülményeit titkára, a völcseji Tóth István eposzban örökítette meg.

Czirákyt Sopronban a ferencesek templomában temették el, de a kenyeri templomban is mondtak fölötte gyászbeszédet. Özvegye versben is elbúcsúzott tőle, ami Egy árva gerliczének sóhajtozó zokogási címmel nyomtatásban is megjelent. A költemény így fejeződik be: „Csak az isten jó kincs, annál semmi jobb sincs, / Azért az egy istenem lesz nékem mindenem.”

A kálvária alakjai ma így fogadják a látogatót Fotó: Orbán Róbert

Barkóczy Borbálát hitbéli buzgóság jellemezte. Ebben közrejátszhatott az is, hogy testvérei közül Barkóczy Ferenc az ország első számú főpapja, Esztergom prímás érseke volt. Nővére, Margit pedig a klarissza apácák pesti rendházát vezette. A kegyes cselekedetekben a férje is társa volt. A feljegyzések szerint 1739-ben ők vezették az első búcsúi zarándoklatot a kiscelli Mária-kegyképhez. Férje halála után jó másfél évtizedre az egész birtok gondja Borbálára szakadt. Amikor a közben felnőtté vált Cziráky László átvehette az örökséget, ő Zsuzsanna nevű húgához (Széchenyi Antalnéhoz) költözött Nagycenkre. Élete utolsó éveit veje, Széchenyi Zsigmond soproni házában töltötte.

Legendák keringtek Barkóczy Borbála és a szegények kapcsolatáról. Kenyeriben voltak olyan ünnepek, amelyeket a grófnő szolgálói és cselédjei körében töltött. Előfordult, hogy viseltes, szakadt ruhában ő maga szolgálta föl számukra az ételt. Sopronban is rendszeresen látogatta a város szegényeit, a napi kiadásokra kapott pénzét is nemegyszer a koldusok között osztotta szét. „Szent Márton-i lelkületű” aszszony volt. Csatkai Endre művészettörténész szerint a soproniak gyakran emlegették a koldusok grófnőjeként.

1772. január 14-én halt meg. Végakaratának megfelelően koporsóját koldusok vették a vállukra és vitték a ravataltól a sírig.

Kiemelt képünkön: Kálvária Kenyeriben: egy darabka múlt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!