2020.04.04. 07:00
A terhesség során fontos a változatos étrend
Közismert tény, hogy a nők várható élettartama globálisan és Magyarországon is magasabb, mint a férfiaké. Kevésbé elterjedt, hogy ezeket az éveket a nők átlagosan rosszabb egészségi állapotban élik meg, fogalmazza meg a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által közreadott írás, amely hosszan sorolja a lehetőségeket, amelyekkel változtatni tudunk ezen a tendencián.
A várandósok étrendje befolyásolja a magzat fejlődését
Fotó: pixabay
A szövetség honlapján ad kitekintést a női élet mérföldköveihez, különösen a szülés, születés körüli időszakhoz kapcsolódó étrendi megfontolásokról. Arra hívja fel a figyelmet, hogy a kisebb közösségek, családok és az egyén szintjén is élnünk kell olyan életmódbeli módosításokkal, melyek a nők egészségét javítják.
Kitér a női lelki egészség kérdésére: az evészavarok 90-95 százalékban a nőket érintik. Ezek megelőzése, felismerése és terápiája döntő jelentőségű az anyára nézve, valamint a fogamzás sikerességének és a születendő gyermek egészségének szempontjából is.
Beszél a kiegyensúlyozott, változatos és mértéktartó táplálkozás fontosságáról. Arról is, hogy ha az anyák már előre felkészítik testüket, lelküket, azzal elősegítik a fogantatást, és hogy a magzat optimális feltételek mellett induljon fejlődésnek. A várandós nő étrendje befolyásolja saját egészségét és magzata fejlődését is – részletezik a gyermeket váró nők helyes étrendjét.
A szoptatás az újszülött és a csecsemő táplálásának legoptimálisabb módja. Az anyák 97 százaléka képes lehet szoptatni gyermekét, állítja a cikk, amely a táplálkozási akadémia márciusi hírlevelében olvasható.